Šamaranje demokratije 1Dragica Stanojlović Foto: Privatna arhiva

U Vršcu se, i pre nego što je poslanica Marinika Tepić postavila poslaničko pitanje, šaputalo da je komesar SNS-a šamarao gradonačelnicu Vršca.

Posle javno izrečene sumnje, priče su dobile u snazi obogaćene mnogim ružnim detaljima. Nema pouzdanih podataka šta se zaista zbilo između opskurne ličnosti koju nazivaju koordinatorom i vršačke gradonačelnice, ali od kako se koordinator pojavio u varoši, posle lokalnih izbora prošle godine, život grada i građana se drastično menjao nagore.

Pošto SNS funkcioniše po principima mafije, bilo je neophodno da se pokaže moć i zavede kontrola nad socijalnim, političkim i ekonomskim segmentima grada. Ovaj proces se odvijao prinudama, ucenama, zastrašivanjem i potkupljivanjem. Svi elementi slobodnog građanskog društva su suspendovani. Najpre je devetoro odbornika koji su izabrani na listama Grupe građana „Za bolji Vršac“, Pokreta „Vršačka regija“ i Socijalističke partije Srbije prešlo u SNS, čime je obezbeđena apsolutna većina u lokalnom parlamentu. Udaren je prvi veliki šamar demokratskom pravu građana da biraju svoje predstavnike, jer su „preletači“ pogazili njihovu izbornu volju. Sve odluke relevantne za funkcionisanje grada donesene su i donose se u gradskom odboru SNS-a pod budnim okom i čvrstom rukom komesara, čime je potvrđen još jedan šamar proklamovanoj obavezi odbornika da donose odluke u skladu sa interesima onih koji su ih birali.

Lokalni mediji su smeli da donose samo afirmativne vesti o uspesima gradske vladajuće garniture, dok su za disonantne tonove koji bi se javili od neistomišljenika ostajali zatvoreni. Vršačkoj televiziji sa državnom frekvencijom zabranjeno je da prisustvuje i izveštava sa zasedanja gradske skupštine, jer se njihov vlasnik zamerio glavnom kontroloru i neprikosnovenom vlastodršcu Branku Maloviću. Usledio je jak šamar slobodi medija i nepristrasnom i slobodnom informisanju. Još jači šamar je udaren lokalnim privrednicima, jer im je onemogućeno da rade u svom gradu. Sve, pa i najsitnije poslove dobijaju na specijalnim tenderima ljudi iz drugih mesta, najčešće iz Loznice. O sitnim ćuškama i čvrgama ne vredi govoriti jer ih ima mnogo i često se događaju.

Osim kontrole i straha poznati i cenjeni „vojnik partije“ Branko Malović želi da nas ponizi i pokaže nam kako bivši vozač nekog ministarstva može nesmetano da vlada južnim Banatom. Postavio je jasna pravila i oni nad kojima vlada treba samo da ga slušaju. Poslušnost može da se obezbedi i po nekim šamarom, ako je neophodno. NJegovi podanici ga poznaju i trude se da ga ne ljute. Oni koji nisu pod njegovom kontrolom brane se od osećanja poniženosti i sramote koristeći različitu paletu sopstvenih mentalnih resursa – podsmehom i ironijom kao umetnik Živko Grozdanić, pisanjem angažovanih tekstova u retkim nezavisnim medijima kao što čini Dragana Rakić i Pančevci na portalu www. pančevo.city. Većina se brani poništavanjem komesarevog prisustva kroz aktivnosti koje još uvek mogu da zaštite ličnost od dezintegracije. Branimo se pojedinačno, ili u malim grupama istomišljenika, ali za sada ne posedujemo zajedničke efikasne mehanizme koje bi iskoristili na budućim izborima da povratimo građansko dostojanstvo.

Ne znamo da li je vršačka gradonačelnica bila išamarana, ali znamo da smo svi osramoćeni jer je pristala da umesto nje i odbornika gradom upravlja arogantni nasilnik iz Beograda. NJegov atak na pristojnost i civilizovano ponašanje je metaforični šamar koji je svima udaren, a primila ga je gradonačelnica kao naš predstavnik.

Autorka je odbornica u Skupštini grada Vršca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari