Vojvodina Republika ideja slobode 1

Status autonomije za Vojvodinu je obesmišljen, prevaziđen i funkcionalno nesprovodiv u okviru današnje države Srbije.

Na pragu 2018. godine, godine u kojoj se navršava sto godina od Trijanonskog sporazuma i uspostavljanja Kraljevine SHS, sedamdeset pet godina od utemeljenja Jugoslavije i trideset godina od tzv. Jogurt revolucije u Vojvodini, pitanje statusnog položaja Vojvodine nikada nije bilo otvorenije i važnije po sve njene građane.

U protekle tri decenije Vojvodini su beskompromisnim i nasilnim političkim odlukama, a one se pre svega odnose na ustavna rešenja iz 1990. i 2006. godine, oduzeta sva moguća stečena prava, dok su njeni građani stavljeni u položaj manje vrednih građana Republike Srbije. Tim i takvim ustavnim rešenjima Vojvodina je ugurana u današnju državu Srbiju kao razvlaštena administrativna teritorija (autonomija na papiru, pre bi se moglo reći kolonija), nad kojom se sprovodi nezabeležena devastacija i pljačka koja već danas uzrokuje nesagledive posledice, ne samo po život njenih gra|ana, već i širu društvenu zajednicu.

Centralizovana i partokratska državna administracija Republike Srbije ne bira načine i sredstva da iz Vojvodine isisa svaki smisao žiivota, njenu imovinu i resurse rasproda, a od vojvođanskih radnika i seljaka stvori savremeno roblje 21. veka.

Budući statusni položaj Vojvodine kao republike sa svim elementima državnosti koji se pre svega ogledaju u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, pravima na raspolaganje sopstvenim finansijama, imovinom i resursima, jeste minimum minimuma zadovoljenja pravde i prava, i u datim okolnostima tek povratak na stanje od pre trideset godina i sva stečena prava koja je Vojvodina već imala, a koja su joj nasilno oduzeta od strane iste one politike koja i danas vlada u Srbiji. Međunarodna zajednica nema prava da ćuti i zatvara oči pred narastajućim tendencijama zatiranja jedne po svemu evropske regije kao što je to Vojvodina.

Vojvodina Republika je ideja slobode, pravde i jednakosti za sve njene građane.

Autor je predsednik Vojvođanske partije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari