Site name

Povodom teksta "Top-lista nadrealista u Danasu" Željka Injaca, glavnog urednika sajta "Vidovdan"

Prvosrbijance gazi vreme

Niz godina nije bilo otvorenih napada na nezavisne intelektualce, pisce i druge istaknute umetnike – pripadnike Druge Srbije, udruženja koje su oni osnovali na početku devedesetih godina sa namerom da stanu na put naletu nacionalističke i ratnohuškačke politike.

23

Piše: Muhamed Mulaganović

30. decembar 2017. 12:00

Prvosrbijance gazi vreme

To što su  napadi utihnuli, smatrao sam da je pozitivan civilizacijski trend. Za mene je bilo pravo iznenađenje kad je Željko Injac, glavni urednik sajta "Vidovdan" obnovio napad na Drugu Srbiju, napisavši u svom  reagovanju "Top-lista nadrealista u Danasu": "Ništa neuobičajeno da liberalni i drugosrbijanski mediji gotovo sve što ima srpski  nacionalni predznak etiketiraju kao ekstremističko"(Danas 12. XII 2017). Ovom izjavom on je sebe svrstao u "prvosrbijance", o kojima istorija već sada nema reči hvale.

Injac je pročitao u Danasu jedan osvrt na sajtu "Vidovdan" objavljenu „Top-listu haških lobista“ (tvitovi podrške radu Haškog tribunala i osudi generala Mladića) i reagovao.

Urednik "Vidovdana" pogrdno govori o drugosrbijancima, a evo šta je o njima napisala uvažena Borka Pavićević u tekstu "Druga Srbija" (Danas 2-3. XII 2017): "Druga Srbija je svoje obrise dobila po negaciji nacionalističkih krugova, medija i celokupne propagande iz vremena režima Slobodana Miloševića. Beogradski krug sa kojim je identifikovana Druga Srbija, formiran je kao udruženje ( u listu je naveden spisak svih 214 članova) intelektualne elite Srbije za protivljenje politici memorandumske Srbije, kao kreativna pobuna protiv nacionalizma, zla, zločina, uništavanja i samouništavanja. U osnovi je bio jugoslovenski i zato nužno antinacionalistički".

U Injacovom reagovanju sve je okrenuto naglavačke. On prigovara Danasu i delu građanske opozicije da nemaju sluha za svoj narod i izražava ponos što, po njegovom mišljenju, veliki broj čitalaca lista i većina srpskog naroda ne deli oduševljenje presudom generalu Mladiću i da ne idealizuje Hag. Verujem da on ne bi osećao ponos već stid, da je svojevremeno pročitao izveštaj u Danasu sa suđenja u Hagu vojniku RS Draženu Erdemoviću, mladiću rođenom iz mešovitog braka Srbina i Hrvatice. Erdemović je tada priznao da je  on po naređenju Mladićevih vojskovođa organizatora masovnog pogubljenja, samo u jednom danu streljao u Srebrenici više od sedamdeset nedužnih Bošnjaka, vezanih ruku a neke nevezanih očiju! On je u sudnici naglas ridao i lio pokajničke suze, što nije odbio naređenje a verovatno i zbog košmarnih snova i neprospavanih noći prožetih sećanjem na leševe popadale jednih preko drugih posle streljanja, kao cepanice drva rasturene po zemlji posle kipanja s kamiona!

"Autorima tvitova u Danasu, poput Šutanovca, očigledno je proradila savest. Oni su postali svesni političkih minusa u javnosti zbog glorifikacije osude srpskog generala", istakao je Injac. Očito, on je pri proceni sadašnjeg političkog trenutka u Srbiji promašio. Jer, svaki dan sve je vidljivije da, pod pritiskom liberalnih i građanskih partija i istaknutih intelektualaca, demokratska i antinacionalistička svest građana u našoj zemlji jača i razvija se. U Srbiji dolazi novo vreme. Posle višedecenijske indoktrinacije nacionalizmom, koji je po mišljenju indijskog nobelovca Tagore, organizovana sebičnost koja se nužno zatvara u nepodnošljivo društvo, početna promena društvene svesti je ohrabrujući istorijski neminovan napredak.

Kad je u tekstu napisao da hiljadu godina zatvorskih kazni za Srbe u Hagu, jasno govori o "nepristrasnosti" haškog suda, Injac je pokazao da mnogo ne mari, kao i mnogi pre njega, za izjavu doskorašnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića u Danasu, "da je najviše zločinaca poteklo iz Srbije, a moj je posao bio da utvrđivanjem individualne odgovornosti Srba, koji su činili zločine u naše ime, skinem ljagu sa srpskog imena".

Primetno je  da urednika sajta „Vidovdan“ uopšte nisu dotakle reči iz kolumne „Katarza“ sociologa i kolumniste Alekseja Kišjuhasa (Danas 9-10. XII 2017), koji vapi za sprovođenjem ovog ljudskog čina: "Radi se o katarzi. O ličnom pročišćenju nakon tragičnog etničkog čišćenja. Očistimo svoju dušu razumevanjem da nije trebalo, da nije bilo dobro, i da su naši heroji u balkanskoj drami obične kukavice, kada ne pljačkaju belu tehniku, dečacima vezuju ruke žicom pre metka u potiljak. Jer, u suprotnom, sve ovo što preživljavamo je samo primirje, tek prvi čin, bez konačnog raspleta".

Autor je politikolog iz Nove Varoši

povezane vesti

Oglas lične prirode

3

Piše: Voja Radovanović

komentari (23)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milenko

30. decembar 2017.

Iskreno i ja osećam srid zbog toga šta su činile Karadžićeve i Mladićeve "patriotske" snage u Vlasenici, Zvorniku, Foči, Prijedoru... Neki od mojih prijarelja su išli u Potočare u Memorijalni centar na "duhovno pročišćenje" a ako Bog da i ja ću na proleće.

Goran

30. decembar 2017.

I to sve kaze i napisa ovde musliman...

Posmatrač

30. decembar 2017.

Prvosrbijanstvo je posledica nedovoljne civilizacijske emancipovanosti, a drugosrbijanstvo... maskiranje te neemancipovanosti autošovinističkim imitiranjem tuđeg šovinizma. Za one što teže shvataju: drugosrbijanac, u želji da se distancira od prvosrbijanca, imitira nekog Nemca, Poljaka ili Francuza, koji imaju anticivilizacijski šovinistički stav o nečemu srpskom. Time se pomenutima drugosrbijanac prikazuje kao njima ravan ili njihov (provincijalni sindrom), a sebe samozavarava da je dostigao neki viši civilizacijski cilj.

Павле И. Премовић

30. decembar 2017.

У свим европским и ваневропским државама национализам је најача идеологија и религија. Зашто би Србија била изузетак?

MiloS

30. decembar 2017.

"Prvosrbijanstvo je posledica nedovoljne civilizacijske emancipovanosti, a drugosrbijanstvo... maskiranje te neemancipovanosti autošovinističkim imitiranjem tuđeg šovinizma. " Daj Bože da je i tebi jasno šta si ovim rekao, druže Posmatrač. Kakva gomila nepismenih gluposti . Drugosrbijanstvo je jednom rečju - savest. I nemirenje sa divljaštvom.

Dušanov ZAKONIK

30. decembar 2017.

Ni prva ni druga, nego PRAVA Srbija koja je i srpska i evropska !!

НОВА ВРЕМЕНА - НОВА ПРАВИЛА

30. decembar 2017.

Другосрбијанце (антикомунисти и антирадикали) је већ прегазило време , јер ни Слоба и Шешељ не би данас добили по 5% гласова. Данас је за Србију највећа опасност насељавање исламиста по српским селима, и њихова подршка исламским терористима!!

POSTREAKCIJA

30. decembar 2017.

Ko podmece podele na prvu, drugu , treci i ne znam koju Srbiju? Oni koji je svode na krug dvojke! A ostalo cemo kome se to bude prohtelo. Svako ima pravo da kaze svoje misljenje i da ga cak napise, ali se Srbija ne sme parcelisati prema nivou obrazovanja jer je uloga intelektualaca da budu pre svega prosvetitelji. Njihov greh je veci od ratnih zlocina - 0dlazili su u nerazvijene krajeve da tezgare ili UOPSTE NISU ODLAZILI DA DIGNU NIVO OBRAZOVANJA TAMOSNJIH STANOVNIKA. Zatvorili se u svoje kruzoke i uzivaju u samodovoljnosti.

Ze.

30. decembar 2017.

Vec sama podela na "prvu" i "drugu" Srbiju predstavlja samo novi cin u beskonacnoj drami srpskih podela. Kako bi bilo da eliminisemo ovu retoriku, koja je sve prisutnija, i da se bavimo onim sto je zaista relevantno u prici o ratnim zlocinima i nacionalizmu? Zar nije paradoksalno da se toliki Srbi poistovecuju sa ratnim zlocincem jer je i on Srbin, a istovremeno se ogradjuju od one "prve" ili one "druge" Srbije, kako ko? Potpuno sizofreno shvatanje naroda i pripadnosti. Uostalom, trebalo bi da smo zahvalni haskom sudu sto je umesto nas cistio nas kukolj, a ne da ga mi jos cuvamo i negujemo na stetu najboljeg dela naseg naroda.

iko

30. decembar 2017.

Odavno smo prešli onu crvenu liniju koja deli zdrav nacionalizam od fašizma.Sve vlasti od Slobe do ovih danas su zdušno radili da proteraju iz Srbije mlade i pametne intelektualce kao direktnu pretnju fašizaciji društva.Za "utehu" io su radile i komšije uz svesrdnu pomoć največe "demokratske "sile na svetu.

re:

30. decembar 2017.

@MiloS Iako su ambicije bile drugacije, na zalost, drugosrbijanstvo nije dobacilo dalje od palanackog autosovinizma.

Nebojša Gojnić

31. decembar 2017.

Prvosrbijanci nisu ljudi koji tako lako daju da se gaze. Pre će biti obrnuto: prvosrbijanci gaze vreme. I to je svetski trend. I nisu to samo prvosrbijanci, ima ih i prvoamerikanaca, i prvonemaca, i prvoeskima, na sve strane izmileli. Pre će biti da autora ovog teksta gazi vreme koje on više ne razume.

Miralem

31. decembar 2017.

@ Nebojša Gojnić Prvosrbijanci su vodili četiri rata u jednoj deceniji a nisu imali ekonomsku osnovu ni za jedan rat. Zbog toga su ostale velike posledice. Oni su prigrabili sve tenkove, topove, mitraljeze i automatske puške a novac za njihovu nabavku dali su svi narodi iz bivše Jugoslavije. To je bilo krajnje nemoralno. Tim naoružanjem su pibili na hiljade Bošnjaka u Rogatici, Sarajevu i Srebrenici. Može li ti igde u svetu da prođe bez izvinjenja. Ne može! Od prvosrbijanaca to i ne očekujemo. Kad tad će to učiniti njihovi čestiti sunarodnici, koji neće moći da trpe težak teret koji im je natovarila klika iz 90-ih!

drugobosnjakijanac

31. decembar 2017.

@Miralem Kakav bes prema prvosrbijancima od strane jednog prvobosnjakijanca. Komedija. A slicni ste da boli glava. Nego, kada ce kod vas da se pojave neki drugobosnjacijanci? Krajnje je vec vreme, dosadilo ovo vecito bosnjacko izigravanje nevine zrtve, negiranje sopstvenih zlocina, sopstvenog sovinizma itd.

ve-ra

31. decembar 2017.

A zašto je bitno ako je napisao musliman .ako je sve što je napisao tačno.

mmm

31. decembar 2017.

U Danilovom prorocanstvu se lepo kaze da drzave gde vladari glume Boga zavrsavaju u prasini. Kod Boga nema velicanja jedne Nacije, jer je On stvorio 2 000 Nacija. Svi Nacionalisti mrze SAD jer se tamo uvela Nacija svih nacija.Nove generacije u Evropi i na Balkanu ovo pocinju da razumeju.

Дуле

01. januar 2018.

Прво, ми Срби се више не делимо на тзв. Другосрбијанце и остале! Ми Срби се, Мухамеде Мулагановићу, не делимо - на вашу и на жалост осталиха Мухамеда или Мулагановића, свеједно. Толико и о вашем очајничком призивању свих југосл(А)венских авети и о очекивањима да ћете, заједно преобликовати СРПСКИ идентитет у нешто ново и безлично. Ма колико да глорификујете Борку Павићевић, Дражена Ердемовића, Владимира Вучковића, Алексеја Кишјухаса и остале не(анти)србе - увек исплива неки Насер Орић који, неосуђен и од вас (и свих Мухамеда и Мулагановића) никада ни поменут(!), на Србе делује освешћујуће од ваших, неискрених и слаткоречивих, фраза о катарзама и индивидуализовању одговорности.

Ferzata

01. januar 2018.

@ Dule Što se ti plašiš preoblikovanja SRPSKOG identiteats kad je to normalna drušvena pojava društva napreduju i menjaju se. Mnogi neće da trpe da ostane bez katarze činjenica da su pripadnici nacije čiju su dični vojnici počinili jedini genocid posle II svetskig rata. Kako to ti u isti koš stavljaš zlikovca po naređenju Dražena Erdemovića i jednog od najpoznatijih kolumnistu u Srbiji Alekseja Kušjuhasa. Ti se izgleda raduješ razbijanju zavičajnisti Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH koji su vekovima živeli zajedno. To nije nacionalizam već nazadni šovinizam.

Mil

01. januar 2018.

Muhamede na pogresnom mestu trazite katarzu i u pogresnom narodu. Trazite vi kartazu od onih koji su zrtvovali mir za nezavisnost. Od onih koji imaju na dusi Marlale 1 i 2. Miskinovu, Tuzlansku kapiju i 5000. zrtava u srebrenici za ulazak amera u rat na strani muslimana. Pobiste svoj narod,ali i mnoge Srbe sa tim podmetnutim eksplozivom i pripremljenim kamerama, da bi ste dobili pomoc amera i NATO-a na vasoj strani, sto ste i uspeli.

Miralem

01. januar 2018.

@ Mil Za tebe izgleda ne važi istorijski utvrđena činjenica da su se Milošević i Tuđman još i prije rata dogovorili o podeli Bosne, da deo naroda rasele a deo da pobiju. Karadžić je bio revnostan pa je odmah na početku rata dao instrukcije kriznim štabivima da za pet meseci teškim zločinaima očiste istočnu BiH i druge krajeve od Bošnjaka! Veliki broj njegovih vojnika je to realizovao bez milosti, bez imalo ljudskosti! Nemci su bili mudri kad su posle II svetskog rata priznali svoje grehe i povratili ugled u svetu. Tvoji sunarodnici nisu još omudrali.

Srpko Petrović

01. januar 2018.

Prvosrbijanci i Drugosrbijanci, to zvuči suludo. Jednostavnija je podela na "Budale" i "Civilizovane ljude". Uostalom ceo taj rat devedesetih može da stane u jednu rečenicu: " Njihove Budale su se tukle sa našim Budalama, dok je pristojan svet stradao..." . To je i jedina istina o tome ratu...

prvodrugosrbijanac

01. januar 2018.

Srbija je jedna i jedinstvena, Jugoslavija nikada nije bila jedna i jedinstvena a takva je i druga Srbija. Krug dvojke je leglo jugoslovenstva koji prezire tradiciju i sabornost ako govorimo o Srbiji i Srbima ali ako govorimo o Jugoslovenima i Jugoslaviji onda je ta tradicija veoma poželjna. Nije sve novo bolje od starog.

Kosta

02. januar 2018.

Kad covek procita"vox populi"ko mentare,uz nekoliko casnih izuz etaka,shvati,zasto najveci broj od cetiri miliona iseljenih Srba,vec u drugoj generaciji sebe ne vidi u stadu. Srbija je zalutala zemlja a na prv o Srbijance je mislio Tarabic kad je izneo svoje Predskazanje,pred svoj rod.Mi imamo genetsku gre sku i tu nema leka.Ostace Prvosr bijanaca,za "pod sljivu",jer ce se Drugosrbijanci,iseliti. To je mozda i najpravednije.