Bajka za one kojima se nisu otvorile oči 1Foto: FreeImages / Cierpki

U jednoj novobeogradskoj zgradi, svakog dana u isto vreme, liftom su se vozili radnik i političar. Radnik bi upitao političara gde ide, i ovaj bi mu odgovorio… “ja idem gore“ – „a ja idem dole“ – rekao bi radnik i pritisnuo dugmiće na komandnoj tabli za obojicu.

Ipak jednog dana radnik se osmelio, pa upitao političara:

„Izvinite što vas pitam, ali me baš interesuje, šta bi se desilo kada bih slučajno pritisnuo pogrešno dugmad. Pa da ja odem malo gore, a vi da odete malo dole. Da li je to moguće?“

– Eh… – nasmejao se političar – vidi se da ste dobar čovek, ali moram vam reći i pomalo naivni. Kada je postavljana komandna tabla za lift, napravljena je jedna greška u sistemu, koja nije otklonjena ni do danas. Naime, koje god dugme da pritisnete, ja ću uvek ići gore, a vi ćete uvek biti dole.

U tom trenutku lift je počeo da propada, i zaglavio se negde tek između drugog i trećeg sprata. Političar navikao na još jedno naše propadanje spremno se dočekao na noge, dok radnik nije mogao od šoka da shvati šta ga je snašlo, i kako je tako brzo propao. Ubrzo je političar iz džepa izvadio mobilni telefon i nazvao koga treba, pa je uskoro došla ekipa zadužena za održavanje lifta. Političara su ubrzo oslobodili i izvinili mu se zbog neprijatnosti koju je doživeo, a kada je radnik zavapio iz lifta: „Spasavajte i mene“ – radnici su mu odgovorili: „Žao nam je, druže, ali naša je smena završena. Moraćete da sačekate drugu smenu.“

A pošto kod nas to sa smenom ide malo teže, jer se na smenu čeka i po desetak godina (a do smene nekad uopšte i ne dođe), radnik je ostao u zaglavljenom liftu, čekajući neke bolje dane.

Naravoučenije: Radnik koji očekuje da će ga iz trenutne situacije u kojoj se nalazi izvaditi političar – taj je načisto propao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari