Autovana ministarka 1Foto: FoNet/AP

Promocija homoseksualnosti u državi u kojoj se stepen homofobije merio po broju razbijenih glava, izloga, žardinjera.

Gde su horde nasilnika i huligana, iza mantija SPC, samo čekali mig svojih vođa u političkim krugovima (uglavnom onih koji su trenutno na vlasti) da krenu u napad na seksualne manjine, proglašavajući ih boleštinom koja dolazi sa tog „zlog“ zapada, svakako, da jeste korisna i da doprinosi ozdravljanju društva u njegovim korenima. Način na koji je mandatar za sastav nove vlade, Aleksandar Vučić, predstavio novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić – kroz, nekako se pretpostavlja, naručeno pitanje jednog tabloida – svojstven je njemu, odnosno procenama njegovog PR tima šta bi većinsko javno mnjenje volelo o tome da čuje. Istina, olakšavajuća okolnost je činjenica da homofobično javno mnjenje mnogo lakše „prima“ informacije o tome da se u vrhu vlasti nalazi lezbejka, nego što bi to bio slučaj sa gej muškarcem. Teško da bi se gej ministar tako lako „autovao“, a samim tim i njegov mandatar.

Forma je, dakle, ispunjena. I to bi se moglo tumačiti kao uspešan uticaj zapada na sastav vlade Srbije u smislu promocije ljudskih i manjinskih prava. S druge strane, pitanje je da da li je Ana Brnabić bila spremna na takvo predstavljanje, odnosno da li je dala pristanak za takvu predstavu premijera. S aspekta javnog interesa, zašto da ne. Možda je način malo „truo“, ali drugačiji je teško očekivati. Uostalom, Brnabićeva najuža specijalnost su upravo odnosi sa javnošću.

Postoji, međutim, još jedan kontekst koji prati novu ministarku Brnabić. Javnost je verovatno odavno zaboravila aferu prisluškivanje, iako se dogodila pre manje od godinu dana. Tu se Ana Brnabić pojavila u ulozi onog koji je demantovao navode sestre Kori Udovički u telefonskom razgovoru sa Bojanom Pajtićem, da je Nikola Petrović, direktor Elektromreže, inače Vučićev kum, reketirao kompaniju na čijem je čelu bila najpre Lidija Udovički a potom i Ana Brnabić – Continental Wind Serbia. Tokom ove afere, Brnabić je slovila za šeficu čuvenog „deliveri junita“, o kojem javnost i danas nema pojma šta se dešava.

Izvesno je, međutim, da Brnabić ne izostaje znanje i iskustvo u oblasti koju je preuzela da predvodi. Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a od 2011. obavlja direktorsku funkciju u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova, a od januara 2013. je i njen direktor. Potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013. Rođena je 1975. godine u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari