Čak Beri: Otac rokenrola 1

Rokenrol legenda Čak Beri pre dva dana napunio je 90 godina, a pravi rođendanski poklon za sve ljubitelje njegove muzike bila je vest da će posle 35 godina objaviti novi studijski album.

Album „Chuck“ izaći će 2017, i sadržaće uglavnom originalne Berijeve pesme snimljene u studiju u Sent Luisu.

Album je, inače, posvetio svojoj supruzi Telmeti, sa kojom je u braku 58 godina. „Ploča je posvećena mojoj voljenoj Todi. Draga moja, starim! Radio sam na ovoj ploči dugo i sada mogu da okačim cipele o klin“, piše u Čakovoj izjavi a zanimljivo je da na albumu sviraju i Berijeva deca – Čarls Beri Mlađi i Ingrid, na gitari i harmonici.

Rokenrol je zasigurno postojao i pre njega. I zasigurno je bilo i gitarista i pre njega. Ali Čak Beri je savršeno otelotvorio sve ono što rokenrol znači danas. Jedan od pionira ove vrste muzike tokom 1950-ih uzbunio je decu i prestravio njihove roditelje sa svojim pesmama („Roll Over Beethoven“, „Rock and Roll Music“, „You Never Can Tell“). Zahvaljujući Berijevim numerama, elementi ritam i bluza postali su važan deo rokenrol muzike, a njegovi stihovi o životu tinejdžera učinili su novi zvuk primamljiv novim generacijama koje su žele da slušaju nešto jako daleko od ukusa njihovih roditelja.

Ipak, iako su muzičari poput Kita Ričardska, DŽona Lenona i DŽimija Pejdža uvek govorili da je upravo Beri najviše uticao na njihovu muziku, čini se njegova uloga u rokenrol istoriji nije dovoljno naglašena. Zato treba podsetiti koliki je uticaj otac rokenrola imao na popularne muzike činjenicom da bez Čaka Berija ne bi bilo ni Bitlsa ni Rolingstounsa. Ili da je među muzičkim numerama poslatih u svemir uz kompozicije Betovena, Mocarta, Stravinskog i pesma „Johnny B. Goode“ Čaka Berija, kao jedini predstavnik rokenrola.

Beri se od rane mladosti zanimao za muziku, ali je karijeru u rokenrolu pokrenuo tek kasnije. Zbog krađe automobila proveo je tri godina u popravnom domu, a po izlasku se zaposlio kao radnik u fabrici, oženio i samo na prvi pogled smirio. Ubrzo je počeo da svira po klubovima da bi već 1955. snimio pesmu „Maybellene“, njegovu adaptaciju kantri pesme „Ida Red“. I sve druge stvari koje neizostavno idu uz rokenrol – imidž lošeg momka, seks, poroci, slava, skandali… na neki način su isto tako počele sa Berijem. Poslednjih godina slabije nastupa, ali kada stane na scenu, i dalje izvodi svoj čuveni „pačiji hod“ uz gitaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari