Čedomir Žarković: Fotoamater za enciklopediju 1

Fotografija „Iz Stopine pećine“ kod Sirogojna na Zlatiboru Čedomira Žarkovića, fotoamatera iz Beograda, proglašena je za najlepšu svetsku slobodnu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu …

… na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije „Viki voli Zemlju“, saopštila je tokom vikenda Vikimedija Srbije. Reč je o konkursu koji je 2013. pokrenula Vikipedija na ukrajinskom jeziku i koji se brzo proširio na sve zemlje sveta u kojima postoje ogranci Vikimedije. Žarkovićevo foto delo, prema oceni međunarodog žirija, „pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost“ zbog čega je pobedilo u konkurenciji 270 najboljih fotografija od 115.000 prijavljenih iz 26 država.

– Veoma sam iznenađen da je fotografija Stopine pećine proglašena za najbolju na svetu, jer je na konkursu kod nas bila samo pohvaljena. Nisam mnogo očekivao od učešća u svetskoj konkurenciji, niti sam shvatio šta se dogodilo sve dok vest iz Vikimedija Srbije nije obišla internet i dok nisu počeli da me zovu sa svih strana i čestitaju – kaže za Danas Čedomir Žarković, kome je ovo prvi foto-konkurs za koji je poslao fotografije.

Rođeni Beograđanin, zaposlen u Pošti Srbije, Žarković kaže da se iz hobija bavi fotografijom, kao i biciklizmom i planinarenjem, koji su poslednjih godinu i po u drugom planu zbog roditeljskih obaveza.

– Fotografija je moja velika ljubav, jer mi omogućava beg iz grada u prirodu. Godišnje odmore provodim u Srbiji, ne volim da idem izvan zemlje. Slikam njene skrivene prirodne lepote. Tako su nastale i ove fotografije iz Zlatiborskog kraja. Ova nagrada potvrđuje da u Srbiji ima šta da se vidi. Na konkurs Vikimedije poslao sam i slike sa Tare i iz Soko Banje, ali je žiri odabrao ovu iz Stopine pećine – objašnjava Čedomir Žarković, kome će nagrada biti uručena 30. novembra na svečanosti u sedištu Turističke organizacije Srbije.

Fotogenična Stopića pećina iz njegovog „nagrađenog objektiva“ nalazi se na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo. Duga je 2.000 i ima svod visok 50 metara. NJen jedinstven pećinski nakit čine udubljenja – „kade“ od bigra ili sige (kalcijum bikarbonatne sedimentne stene) u kojima se sakuplja voda, koja se preko njih preliva kao preko kaskada. Na ulazu u pećinu je vodopad rečice Ponor koja se survava i nestaje u u Stopića pećini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari