Magnus Karlsen : Ja nisam genije 1Foto: EPA/JUSTIN LANE

Bilo je potrebno skoro tri nedelje, 12 odigranih mečeva i dan brzopoteznih partija da bi Magnus Karlsen, norveški velemajstor, po četvrti put postao šampion sveta u šahu, nakon što je u finalu pobedio Sergeja Karjakina.

Pre početka takmičenja dvadesetšestogodišnji šahista opisao je predstojeću borbu sa Rusom kao da ulazi u ring.

– Za mene sve se svodi na to da kada dobijem priliku pokušam da ga udaram sve dok ga ne oborim – rekao je Karlsen.

Iako je u borbu ušao kao favorit, Norvežanin se prvi našao nadomak „nokdauna“, kada je Karjakin nakon sedam uzastopnih remija dobio partiju i poveo sa 4,5 prema 3,5. Međutim, Karlsen je uspeo da izjednači a kada su na red došli brzopotezni mečevi u kojima je svaki igrač imao 25 minuta, malo ko je sumnjao da će Norvežanin, kao najbolji brzopotezni igrač na svetu prepustiti titulu rivalu.
Magnus Karlsen postao je velemajstor sa samo 13 godina, titulu svetskog šampiona osvojio je prvi put nekoliko dana pre svog 22. rođendana 2013. godine, i od tada je ne ispušta. Nijedan šahista ne igra tako približno kompjuteru kao on, izračunato je da napravi 98,5 odsto poteza koje bi odigrao i kompjuter. Bila Gejtsa matirao je za manje od 18 sekundi, a advokate sa Harvarda pobeđivao je zatvorenih očija.

I pored svega Karslen ističe da prva rečenica u njegovoj biografiji treba da glasi „Ja nisam genije“. Istovremeno, neretko za sebe kaže da je lenj, a razlog svog uspeha vidi u ljubavi prema šahu.

– Nije slučajnost što sam ja a ne moji drugovi iz Norveške uspeo ovo da postignem. Oni su možda vežbali šah jednom nedeljno kao hobi. Na drugoj strani za mene je šah bio nešto čime sam želeo da se bavim svakoga dana, pa je bilo očekivano da ih prestignem. Ipak, kako sam uspeo da pređem ostalih nekoliko koraka, ne znam – rekao je Karslen.

Magnus Karlsen rođen je u Tensbergu u Norveškoj 30. novembra 1990. godine. Pored šaha vreme je posvetio i svetu mode, radeći kao model za dizajnersku kompaniju G-Star Raw, ali i novim tehnologijama, pa je izdao šahovsku aplikaciju „Play Magnus“. Karlsenov život predmet je nekoliko knjiga a ove godine izašao je dokumentarni film o njemu „Magnus“, u kome se pored mladog šahiste pojavljuju i Gari Kasparov i Viši Anand.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari