Tina Maze: Odlazak šampionke 1Foto: EPA/ JEAN CHRISTOPHE BOTT

Najbolja slovenačka sportistkinja i olimpijska šampionka Tina Maze odlučila je u subotu da se oprosti od skijanja na takmičenju za trofej Zlatne lisice u Mariboru.

 Tridesettrogodišnja skijašica zaustavila se pred ciljem, skinula skije i prošetala preko crvene linije, označavajući tako kraj karijere koja je počela na istom mestu kada je debitovala na Svetskom kupu 1999. godine.

– Odluka nije bila laka. Pre početka trke bila sam devedeset posto sigurna da će biti poslednja, ali uvek ostaje onih drugih deset odsto da možda promenite mišljenje. Najbitnija je da živite u trenutku sad i ovde, a ne u prošlosti ili budućnosti – rekla je Tina.

Odluka da se povuče nije došla kao iznenađenje pošto je u oktobru prošle godine najavila da će uskoro okončati karijeru. Tokom sezone 2015/16. vrlo malo je skijala, a to što nije uspela da osigura zaštićeni renking dobrim delom je učvrstilo njenu rešenost da skine skije. Ipak, pre samo nekoliko dana podgrejala je nade svojih obožavalaca rekavši za AP da možda promeni mišljenje, odnosno učestvuje na Igrama u Pjongčangu (Južna Koreja) 2018.

Tina Maze naučila je da skija kada je imala tri godine na padinama u blizini svog rodnog grada. Tokom osnovne i srednje škole pokazala je veliki potencijal, a 2000-ih je počela da nastupa na svetskim kupovima. Kako nije uspevala da postigne rezultate koje je očekivala uz brojne promene u timu razmišljala je da odustane. Međutim, od trenutka kada je sa svojim dečkom i dugogodišnjim trenerom Andreom Masijem osnovala „Team to aMAZE“ (Tim koji zadivljuje), nijednom se nije vratila kući bez medalje.

Osvojila je četiri olimpijske medalje – dve zlatne u Sočiju 2014. godine, u spustu i veleslalomu, kao i dve srebrne 2010. godine u Vankuveru, u superveleslalomu i veleslalomu. Sa svetskih prvenstava donela je četiri zlata i pet srebrnih odličja. U sezoni 2012-2013. uzela je veliki kristalni globus sa rekordnih 2.414 poena. Nalazi se u društvu izuzetnih skijašica koje su pobeđivale u svih pet disciplina svetskog kupa.

– Zaspati sa olimpijskom medaljom pored sebe čini da se osećate kao da ste večni. To je slika koja daje odgovore na mnoga pitanja. Izgubite moć govora, smejete se, suze se slivaju, to je čisto zadovoljstvo, osećate da ste na vrhu, drhtite. Uradila sam nešto izuzetno. „To je to“, prolazi vam kroz glavu – tako je skijašica opisala svoje najblistavije trenutke.

Tina Maze živi u Sloveniji. Tokom prošlogodišnje pauze završila je Učiteljski fakultet u Mariboru. Pre tri godine snimila je pesmu „My way is my decision“ (Moj put je moja odluka) koja je postala najgledaniji spot nekog slovenačkog muzičara na Jutjubu. Sada, kada je završila sa skijanjem, planira da se posveti komentatorskom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari