Valentin Incko: Dodikov oponent 1Foto: Fehim Demir/EPA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko naljutio je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tada kada je povodom proslave Dana RS izjavio da „ako počnemo slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska“. Reagujući na Inckovu ocenu, Dodik je istakao da je „period glumatanja diplomate završen, maske su pale, a Incko je ovom izjavom podsetio da pripada onima koji su u vreme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu“. To nije bio prvi put da njih dvojica ulaze u verbalni klinč. Između ostalog, zbog nezadovoljstva organizovanjem referenduma o Danu RS Incko je konstatovao da „treba razmišljati o smeni Dodika“, dok lider RS zastupa stav da „Incko u kontinuitetu ruši Dejtonski sporazum“.

Incko, austrijski diplomata slovenačkog porekla, na funkciju u BiH je izabran u martu 2009. Prethodno je bio ambasador Austrije u Sloveniji. U diplomatiju je ušao daleke 1974, kao zamenik šefa misije Ujedinjenih nacija u Mongoliji i potom je istu dužnost obavljao u Šri Lanci. Ranih 1980-ih radio je u Političkom odeljenju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz austrijskog Ministarstva spoljnih poslova. Od 1982. do 1986. bio je ataše za kulturu i štampu austrijske ambasade u SFRJ. Bio je predstavnik Austrije pri UN u NJujorku. Na Balkan se vraća decembra 1992, kao šef OEBS-a u Novom Pazaru. Paralelno je radio kao kulturni ataše austrijske ambasade u Češkoj. Pre nego što je imenovan za ambasadora u Sloveniji 2005, radio je u centrali MSP Austrije.

Rođen je 22. maja 1949. godine u Klagenfurtu. Dvojezičnu osnovnu školu završio je u mestu Sveče, a gimnaziju na slovenačkom jeziku u rodnom gradu. Na Univerzitetu u Gracu diplomirao je pravo i paralelno je završio studije srpskohrvatskog i ruskog jezika. Doktorirao je pravo 1972. Školovanje je završio na Diplomatskoj akademiji u Beču dve godine kasnije. Oženjen je operskom pevačicom Bernardom Fink Incko, inače Argentinkom slovenačkog porekla, sa kojom ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari