Zoran Popović: Veličanstveni 1

Nažalost, rubrika Ličnost danas ne dozvoljava da se na ovom mestu piše o više osoba, nego isključivo o jednoj. Pa tako kada, recimo, govorite o nekim važnim ljudima koji deluju, stvaraju, čak misle ili dele svoje ideje u paru, morate da se odlučite za jednog od njih.

Što nikako ne umanjuje značaj onog drugog, već je isključivo stvar ispunjavanja forme. S tim u vezi, današnji fokus na Zorana Popovića nikako nije fokus samo na Zorana, već i na njegovu suprugu Svetlanu, ali pravila nalažu da ime u zaglavlju, slika i kratka biografija moraju biti jednog od njih, a ne oboje.

Ipak, novoustanovljenu nagradu „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture dobili su zajedno, jer ovaj umetnički i bračni par u svemu deluje nerazdvojno. Nagrađeni su za višedecenijski, sveobuhvatan rad, istrajnost i beskompromisnost sa kojima su postigli izuzetne rezultate. Prvo priznanje pripalo je onima koji su u Srbiji često bili prvi. Pre svega, Popovići su 1990. osnovali Centar za vizuelne komunikacije Kvadrat, prvu privatnu filmsku školu kod nas. Svojim pedagoškim radom uticali na formiranje nekih od najznačajnijih domaćih filmskih stvaralaca (Stefan Arsenijević i Mila Turajlić, na primer, Andrijana Stojković i mnogi drugi), omogućili snimanje stotine kratkih dokumentarnih i igranih filmova.

Ali njihov doprinos kinematografiji nije samo u stvaranju novih autorskih imena već i u obrazovanju publike. Popovići su 2005. osnovali Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih, koji već godinama tokom sedam zimskih dana greje Beograd i puni veliku salu Sava centra, što i mnogo popularnijim festivalima i filmskim žanrovima retko kad uspeva. Uz to, svaki od ovih veličanstvenih naslova obavezno predstave sami autori, koji o svojim filmovima razgovaraju sa studentima ali i zainteresovanom publikom.

Tako su se Popovići, kao i njihov prezimenjak čije ime nosi ovo priznanje, negovali one kojima će autorski film ući u pod kožu i koji bez kvalitetne sedme umetnosti neće moći.

Zoran Popović rođen je 1956. godine u Knjaževcu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU u Beogradu, kao i Svetlana. Radio je kao scenarista i režiser dokumentarnih, igranih, edukativnih i muzičkih programa za TV Beograd, i kao predavač na FDU. Vodio je prve radionice dokumentarnog filma u Srbiji. Godišnja nagrada Evropske dokumentarističke mreže „za izuzetan doprinos razvoju evropske kulture u oblasti dokumentarnog filma“ pripala je Popovićima 2007. Deo ove filmske porodice je i njihov sin Nenad, montažer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari