Sonja Petrović: Hrabro srce 1Foto: Starsport

Nakon osvajanja olimpijske bronze u Riju, Sonja Petrović proglašena je za najbolju košarkašicu Evrope u 2016. godini u izboru specijalizovanog košarkaškog sajta „Eurobasket“.

Petrovićevu je prethodno Košarkaški savez Srbije proglasio najboljom igračicom prošle godine, što je ona iskoristila da podseti da iza pojedinačnih uspeha uvek stoji tim.

– Poznato je da je košarka timski sport, osećam se kao prva među jednakima iz ekipe. Zahvalila bih se svima koji su podigli srpsku košarku na visok nivo kvaliteta i dozvolili mi da budem deo toga – kazala je Sonja. 

Karijera dvadesetsedmogodišnje košarkašice mogla je lako da bude okončana i pre pravog početka da nije bilo njene prepoznatljive požrtvovanosti i upornosti. Sa nepunih 17 godina Petrovićeva je zaigrala za Barselonu, pošto je FIBA napravila ustupak i dozvolila joj da ode u španski klub uprkos protivljenju KSS-a. Ubrzo potom proglašena je za najbolju mladu igračicu Evrope, da bi zatim nanizala tri krune sa francuskim Buržom. U trenutku kada je dobila poziv da se preseli u redove evropskog prvaka – moskovskog Spartaka, telo je već počelo da je upozorava da ne može više da podnese napor. Sa 23 godine, i dve operacije ukrštenih ligamenata kolena, Sonja Petrović htela je da završi profesionalnu karijeru.

– Više ne mogu. Odradiću ugovore sa Spartakom i Čikagom i završavam. Nažalost, sa 23 godine sam maltene invalid. Sa utakmica sam šest puta kući dolazila na štakama… Dve operacije kolena, lomovi, istegnuća, ušivanja lica… Sve bih to savladala, ali stanje hrskavice u kolenima jasno govori šta je sa mnom rađeno u periodu mog rasta – govorila je tada Sonja Petrović.

Košarkašica kojoj je uzor Dejan Bodiroga, a koju su poredili sa Tonijem Kukočem, nije ipak odustala. Nastavila je da gura dalje vođena motom “što u životu predanije i napornije radim teže ću biti u gubitničkoj situaciji”.

– Neuspeh je samo jedna stepenica na putu ka uspehu i zato nakon trenutnog bola, tuge, žala… odmah treba da sledi rad, rad i rad. Takođe bez hrabrosti da se ide na pobedu, znajte da ste već izgubili – objašnjavala je Petrovićeva.

Prve košarkaške korake napravila je u Čukaričkom, a razvila se u Crvenoj zvezdi, odakle je počela evropsko-američku turneju. Igrala je za Barselonu, Burž, Spartak, sa kojim je dva puta osvajala Evroligu, Čikago Skaj i Feniks Merkjuri u WNBA. Trenutno nastupa za USK iz Praga, sa kojim je osvojila treću evroligašku titulu 2015. Sa reprezentacijom Srbije postala je prvak Evrope u Budimpešti kada je i našla mesto u idealnoj petorci, a godinu dana kasnije okačila je oko vrata i olimpijsku bronzu. Uz oca Radeta Petrovića, košarkaškog sudiju i generalnog sekretara KS Jugoslavije, “navukla se” na košarku i sada kaže da je košarkaški “džanki”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari