Velimir Ilić: Čačanin za vanredne situacije 1Foto: FoNet Vlada Srbije

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić okrenuo je leđa naprednjačkom taboru. U razgovoru za Danas poručio je da „nema više šta da traži u koaliciji sa SNS“, kao i da nema više o čemu da priča sa Aleksandrom Vučićem.

Kako je precizirao, sa Vučićem je imao dogovor da postane direktor Koridora Srbije „sedam dana nakon formiranja Vlade, a od tada je prošlo sedam meseci i stalno izbegavaju da me puste da vodim Koridore“. Pored „slučaja Koridori“, Ilić je ljut zbog „neobičnog oštećenja“ na njegovom automobilu. Takođe, „prozvao je“ premijerovog brata Andreja, za koga tvrdi da se „direktno meša u rad Nove Srbije.

Velimir Velja Ilić se početkom 1990-ih aktivno uključio u borbu protiv režima Slobodana Miloševića. Bio je član Mesnog odbora SPO u čačanskom predgrađu Atenica, zatim je imenovan za šefa Opštinskog odbora te stranke. Godine 1996. postaje gradonačelnik Čačka. Za narodnog poslanika biran je 1993. i 1996. Predsedništvo SPO isključilo ga je iz članstva krajem 1997. Osnovao je partiju „Srbija zajedno“, iz koje je takođe isključen, da bi pre 19 godina formirao „Novu Srbiju“. Tokom NATO bombardovanja 1999. prozivao je vojsku zbog stacioniranja u gradskim naseljima, zbog čega su vlasti za njime raspisale poternicu, pa se 43 dana krio na planini Jelici.

Na izborima 2000. ponovo ubedljivo pobeđuje u rodnom gradu. Pod njegovim vođstvom Čačani su krenuli 5. oktobra iste godine put Beograda kao deo kolona demonstranata iz cele Srbije. Odbio je ponudu da bude potpredsednik Đinđićeve vlade i ponovo postao gradonačelnik Čačka. Od marta 2004. do maja 2007. bio je ministar za kapitalne investicije u vladi Vojislava Koštunice. Za ministra za infrastrukturu, u drugoj Koštuničinoj vladi, izabran je maja 2007. Posle izbora 2008. vratio se u skupštinske klupe kao šef poslaničke grupe NS. Novembra 2010. njegova partija ušla je u savez sa SNS, Pokretom socijalista i pokretom „Snaga Srbije“. Po formiranju vlade Ivice Dačića u julu 2012. imenovan je za ministra građevinarstva i urbanizma. Godine 2014. NS je nastupila na izborima kao deo naprednjačke koalicije i u vladi Aleksandra Vučića izabran je za ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije. Tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju optuživali su ga da je bio „nevidljiv“.

Prošle godine ponovo se kandidovao za gradonačelnika Čačka, ali je poražen u toj „trci“. Rođen je 28. januara 1951. Oženjen je Goricom. Ima sina Jovana i kćerke Ivanu, Maju, Dijanu i Nataliju. Magistar je tehnologije. Bavio se privatnim biznisom. Neretko je dolazio na udar kritika zbog bahatog ponašanja prema novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari