Novica Antić: Sindikalac u uniformi 1

Članovi i simpatizeri Vojnog sindikata Srbije i njihove kolege iz Policijskog sindikata u subotu u 12 časova okupiće se ispred Vlade zahtevajući popravljanje materijalnog stanja vojnika i policajaca.

Na protestnom okupljanju, četvrtom u poslednjih nekoliko meseci, okupljenima će se između ostalih obratiti i predsednik Vojnog sindikata Novica Antić, koji je ovih dana uzburkao javnost izjavama o navodnoj sprezi čelnika vojske sa ljudima iz crnih hronika.

Antić je rođen 1978. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Vojnu školu, smer inženjerstvo, upisao je 1998. godine. Nakon što je diplomirao kao prvi u klasi, stupa u jedinicu Vojne policije. Upućuju ga 2000. godine na specijalističku obuku u kriminalističku jedinicu Vojne policije. Pošto je obuku završio sa odličnim uspehom, zapošljava se u službi za suzbijanje kriminaliteta Vojne policije, gde radi i danas.

U toku službe više puta je pohvaljivan i nagrađivan sa najvišeg nivoa komandovanja zbog zasluga u odbrani i bezbednosti zemlje. Nikada ne ističe čin koji nosi zbog toga što, kako kaže, u javnosti istupa kao predstavnik sindikata. Navođenje čina bi, prema njegovim rečima, narušilo pretpostavku nezavisnosti od poslodavca.

Sa grupom kolega 2012. godine učestvovao je u osnivanju Vojnog sindikata Srbije. Nakon što je prethodni predsednik Josip Čapo zbog bolesti napustio službu, Antić postaje predsednik 2014. godine. Sa ponosom ističe da je sindikatu bilo potrebno samo godinu i po dana da dostigne reprezentativnost.

Tokom NATO bombardovanja bio je angažovan na odbrani zemlje. Po krivičnoj prijavi Nataše Kandić, tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je protiv Antića 2009. godine pokrenuo istragu. Sumnjičio se za nepoštovanje suda i pritiske na svedoke. On navodi da je istraga pokrenuta zbog toga što je kao vojni policajac procesuirao jednog zaštićenog svedoka koji je svedočio u predmetu bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića. Nakon tri godine, tribunal je došao do zaključka da je Antić postupao u skladu sa zakonom i obustavio istragu.

U pauzama između posla i sindikalnih obaveza studira pravo na fakultetu „Nikola Tesla“. Ostala su mu još dva ispita i završni rad. Planira da diplomira u maju.

Bavio se veslanjem i tekvondom. Navija za Zvezdu. Do odlaska u vojsku bio je član Saveza istraživača Srbije i osnivač njihovog odreda sa Čukarice. Svira gitaru i harmoniku. Voli pop i narodnu muziku. Odnedavno je oženjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari