Robert Mugabe: Na vlasti do stote 1Foto: Aaron Ufumeli/POOL EPA

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe uspešno brani titulu najstarijeg vlastodršca, i to ne samo na Crnom kontinentu, već i na svetu.

Uprkos tome što je poslednjih godina nekoliko incidenata pokazalo da mu je zdravlje sve slabije i što je juče napunio 93 godine, kaže da s predsedničkog trona može da se povuče tek ako to od njega budu tražili zvaničnici njegove ZANU-PF partije, koji, kako je rekao, smatraju da za njega ne postoji prihvatljiva alternativa.

Ako se tome doda i izjava njegove supruge Grejs (51) da će ga narod birati „čak i nakon njegove smrti“, te da će ga, ako bude bilo potrebno, voditi u invalidskim kolicima na mitinge u okviru izborne kampanje, možda treba poverovati da će Mugabe ispuniti svoje obećanje, doduše dato u šali 2013, da će vladati do svoje stote.

Uprkos protivljenju opozicije, koja tvrdi da „93 odsto stanovništva živi u siromaštvu zbog Mugabeove nekompetentnosti i lošeg upravljanja zemljom“, predsednik Zimbabvea za subotu priprema, kao i prethodnih godina, gala proslavu rođendana, koja će koštati čak 2,5 miliona dolara.

Mugabe je na vlasti od 1980. kada je postao prvi premijer nezavisnog Zimbabvea, a sedam godina kasnije i predsednik. Popularnost je stekao 1970-ih kao vođa partije ZANU i zapovednik u gerilskom ratu protiv belaca. Mnogi Afrikanci ga smatraju herojem i simbolom borbe za slobodu i nezavisnost od kolonijalnih gospodara. S druge strane, protivnici ga doživljavaju kao brutalnog diktatora, koji ne bira sredstva da ostane na vlasti. Zapadne države ga optužuju za korupciju, kršenje ljudskih prava, zastrašivanje rivala, neuspešne zemljišne reforme, ekonomski haos i hiperinflaciju. Pojedini kritičari ga upoređuju sa Slobodanom Miloševićem. Kako su naveli, Mugabe je, kao i Milošević, od revolucionara postao diktator, s tom razlikom što je „Milošević završio iza rešetaka, a Mugabe nije“.

Vredan i inteligentan odmalena, Robert Mugabe je stekao diplome najcenjenijih afričkih i britanskih fakulteta. Ovaj bivši pedagog i učitelj zaslužan je za širenje obrazovanja, a analitičari smatraju da je upravo na taj način „sam sebi iskopao grob“. NJegova prva supruga Seli Hejfr preminula je 1992. S njom je imao sina koji je umro od malarije. S drugom, četrdeset godina mlađom, suprugom Grejs ima tri sina, a najmlađeg je dobio u 73. godini. Grejs kaže da njen suprug dan počinje vežbama u četiri ujutru. Vikiliks je 2011. objavio da boluje od raka prostate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari