Filip Filipović: Skroman i otvoren 1Foto: Starsport

Filip Filipović proglašen je za najboljeg vaterpolistu Evrope u izboru Evropske federacije vodenih sportova (LEN).

Filipović je tako prestigao velikom većinom glasova drugu dvojicu srpskih reprezentativaca Branislava Mitrovića i Andriju Prlainovića, kao i Hrvata Marka Bijaca i Crnogorca Darka Brguljana.

– Pohod srpske reprezentacije nastavljen je prošlog leta, nakon što su 2014. i 2015. osvojili sve titule koje su bile u ponudi. U poslednje tri godine bili su pobednici svih osam velikih međunarodnih turnira krunisavši svoje fenomenalno putovanje dodajući poslednji delić prelepoj slici – olimpijsko zlato…. Ponovo je veliki levoruki vaterpolista bio istinski predvodnik tima kada je bilo najpotrebnije – stoji u obrazloženju LEN-a, koji podseća da je Filipović bio najbolji igrač i strelac na OI u Brazilu.

Ovo je treće priznanje koje je kapiten delfina dobio iz LEN-a (2009, 2014), dok je dva puta proglašavan za najboljeg vaterpolistu sveta u izboru FINA (2011, 2014). Svaki put kada bi poneo epitet najboljeg u svetu ili Evropi, Filipović je u prvi plan isticao da zasluge za priznanja deli sa reprezentacijom, dok je početkom godine u intervjuu Politici kazao da sebe ne vidi kao velikog sportistu – da bi to bio, treba još da raste, kazao je dvadesetdevetogodišnji igrač.

Rođeni Beograđanin, koji je u mlađim danima pored vaterpola igrao i fudbal, kao i većina njegovih saigrača u reprezentaciji nikada nije ćutao o problemima sa kojima se godinama bori srpski vaterpolo, osvrćući se na nezainteresovanost medija, anemičnost matičnog saveza i države. Poslednji put, nakon osvajanja olimpijskog zlata ubrzo pošto je utihnula navijačka pesma „osvojili ste sve“, Filipović je kazao da je nacionalni tim u Riju bio prepušten sam sebi, a da je na kraju Olimpijske igre osvojila ekipa od 13 igrača, sa stručnim štabom.

Sa reprezentacijom Srbije Filip Filipović osvojio je između ostalog čak 19 zlatnih medalja na Evropskim/Svetskim prvenstvima, odnosno u Svetskoj ligi i kupu. Pored najsjajnijeg odličja sa OI u Riju ima i dve olimpijske bronze (2008, 2012). Pošto je postao kapiten, kaže da i pored svih medalja ambicije nisu nestale i da u ovom olimpijskom ciklusu treba stvoriti novi pobednički tim. Igrao je za Partizan, Radnički, Pro Reko, sa kojima je takođe pobeđivao u nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a trenutno nastupa za Olimpijakos.

Filip Filipović rođen je 1989. u Beogradu. Oženjen je nekadašnjom odbojkašicom Crvene zvezde Sanjom Hanušić, sa kojom ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari