Štefan Kraft: Austrijski visokoletač 1Foto: Berit Roald/EPA

Dva uzastopna obaranja svetskog rekorda viđena su ovog vikenda u Vikersundu. Posebno podmazane skije Roberta Johansona i Štefana Krafta poletele su takvom brzinom da su mogle da probiju i zvučni zid, zaustavivši se pri sletanju na rekordnim udaljenostima.

Ne pamti se da je u istoriji ski-skokova jedan rekord bio kraće u opticaju u poređenju sa 252 metra Johansona, koji je samo 20 minuta bio vlasnik najdužeg skoka, ne sluteći verovatno, kao ni njegovi zemljaci u Vikersundu, da će se Kraft još više poigrati sa silom gravitacije. Austrijanac je poput najboljih visokoletača, prkoseći strujanju vetrova, leteo nezamislivih 253,5 metara, jedva uspevši da pri sletanju telom ne dodirne sneg, jer se u suprotnom rekord ne bi važio, pomerivši granice realnog i shvatljivog. Johansonu je za utehu ostalo to da je prvi oborio rekord Andersa Fanamela, koji je bio na snazi poslednje dve godine (251,5 m), dok je slava pripala mladom Austrijancu.

Bio je to, maltene, savršen skok Krafta, koji je maherski balansirao tokom leta, bez naglih trzaja i mahanja rukama. U odnosu na većinu njegovih kolega, osvajača brojnih medalja sa svetskih takmičenja, Kraft u tinejdžerskim danima nije pokazivao ekstra talenat. Prva seniorska sezona za njega je bila razočaravajuća, s obzirom na to da nije uspeo da osvoji ni bod na takmičenjima tokom 2012. godine. Momak rođen u blizini Salcburga postao je član reprezentacije tek 2015. kada se zapravo javnosti prvi put i predstavio u punom sjaju. Pomenuta godina za Krafta je bila prekretnica; osvojio je dva svetska kupa i jednu titulu na čuvenom takmičenju „Četiri skakaonice“, završivši sezonu na trećem mestu u generalnom plasmanu. Kao član reprezentacije, sa Austrijom je iste godine došao do srebrne medalje na Svetskom kupu u Falunu, dok je u pojedinačnoj konkurenciji bio treći.

Zaključno sa tekućom sezonom Kraft je 34 puta bio na pobedničkom postolju, osvojivši 10 titula. U 2017. zabeležio je sjajne rezultate: dva puta je bio prvi na Svetskom prvenstvu u finskoj Lahti, dok je sa reprezentacijom osvojio srebro. Zanimljivo je da je pre Vikersunda pobedio na dva uzastopna takmičenja u Norveškoj: najbolji je bio u Oslu 12. i Trondhajmu 17. marta. Rođen je 13. maja 1993. u okolini Salcburga, visok je svega 166 centimetara i takmiči se za Švarcah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari