Džon Mekejn: Gost u vili "Mir" 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Američki senator Džon Mekejn i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u ponedeljak u vili „Mir“ u Beogradu o bilateralnim odnosima dve zemlje.

Učešću Srbije u globalnim tokovima, te o očuvanju mira na Balkanu, saopštio je predsednik srpske vlade nakon njihovih susreta na konferenciji za novinare. Mekejn je javno čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima, ističući da se raduje što će sa njime sarađivati kako „bismo unapredili odnose i postarali se da Srbija postane članica EU, budući da je Srbija sila pomirenja u Istočnoj Evropi“. On je takođe izrazio optimizam da će vremenom biti iskristalisan sav značaj pridruživanja Srbije EU, ali je naglasio da je „zabrinut zbog ponašanja Rusije prema regionu, uključujući pokušaj rušenja vlasti u susednoj Crnoj Gori“.

Mekejn se tokom dugogodišnje političke karijere zalagao za političku dominaciju Sjedinjenih Država u svetu. U Rusiji vidi najveću pretnju po poziciju SAD kao vodeće svetske sile, a kao predsednik Odbora Senata za naoružanje zagovara snažan odgovor svoje zemlje na delovanja Rusije na Bliskom istoku. Republikanskoj stranci se pridružio 1982. kada je i izabran za predstavnika Arizone u Predstavničkom domu Kongresa. Četiri godine kasnije ulazi u Senat. Za američkog predsednika se kandidovao dva puta. U trci za republikansku nominaciju ga je 2000. porazio Džordž Buš, koji je kasnije odneo i izbornu pobedu. Republikansku nominaciju je, međutim, obezbedio 2008, ali ga je u izbornoj trci ubedljivo pobedio Barak Obama. U analitičkim krugovima je poneo titulu „spoljnopolitičkog jastreba“. Bio je jedan od najglasnijih zagovornika rata u Iraku. Obamu je kritikovao zbog spremnosti na direktne razgovore s liderima zemalja kao što su Sirija i Iran.

Na ovdašnjim prostorima je poznat kao albanski lobista koji je među prvima podržao nezavisnost Kosova i bombardovanje Srbije 1999.

Pre nego što je ušao u politiku, izgradio je bogatu vojnu karijeru. Kao sin i unuk admirala, završio je mornaričku akademiju SAD i pilotsku školu. Učestvovao je u Vijetnamskom ratu, a pošto mu je avion oboren iznad Hanoja 1967, proveo je šest godina u zarobljeništvu. U vojsci se penzionisao 1981, ponevši više odlikovanja.

Džordž Mekejn je rođen 1936. u vojnopomorskoj bazi Koko Salo u Panami. Iz dva braka ima sedmoro dece, od kojih je troje usvojeno. Objavio je više knjiga, a jedna od njih je „Vera mojih očeva“, memoari u kojima je predstavio vojnu istoriju svoje porodice. Godine 1999. lečio se od raka kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari