Kemal Kiličdaroglu: Za jačanje demokratije 1Foto: Sedat Suna/EPA

Kemal Kiličdaroglu, najveći opozicionar u Turskoj i žestoki protivnik ustavnih promena, uoči nedavno održanog referenduma je upozorio da će proširenje ovlašćenja predsednika dovesti do „vladavine jednog čoveka“ u Turskoj.

Lider najveće opozicione stranke u zemlji Republikanske narodne partije (CHP) za rezultate glasanja, prema kojima je 51,41 odsto turskih državljana podržalo promene Ustava, izjavio je da su dovedeni u pitanje nakon što je Vrhovni izborni odbor priznao kao važeće glasačke listiće bez službenog pečata biračkog mesta.

Na čelo CHP-a Kiličdaroglu je stupio u maju 2010. nakon što je dotadašnji predsednik Deniz Bajkal iskompromitovan zbog seks skandala. Obećao je da će dovesti CHP na vlast i da će se boriti protiv siromaštva, visoke stope nezaposlenosti i korupcije. „Uvešćemo zakon o političkoj etici. Za reketaše, lopove i prevarante nema mesta u Parlamentu“, izjavio je Kiličdaroglu nakon što je zvanično preuzeo rukovodstvo CHP-a. On je takođe rekao da će ponovo izgraditi Tursku; „osnažićemo demokratiju vladavinom prava“. Dve godine kasnije je izabran za potpredsednika Socijalističke internacionale.

Javnost ga je upoznala po naporima da razotkrije zloupotrebe visokih funkcionera AKP-a i njihovu umešanost u korupcionaški skandal u vezi s humanitarnom organizacijom „Deniz Feneri“ sa sedištem u Nemačkoj. Dvojica visokih funkcionera AKP-a su nakon TV debate sa Kiličdarogluom bili primorani da se povuku s funkcija. Tom prilikom je objavio dokumenta kojima se dokazuje korupcija u vrhu AKP-a.

U Parlament ulazi 2002. kao predstavnik CHP-a za Istanbul. Reizabran je na opštim izborima pet godina kasnije. Potpredsednik parlamentarne grupe CHP-a je bio sve do objave kandidature za lidera stranke. Godine 2009. se ispred CHP-a kandidovao za gradonačelnika Istanbula. Obećao je da će njegova kampanja biti zasnovana na čistoj politici, te da će se boriti protiv korupcije i raditi za radnike Istanbula. Porazio ga je dotadašnji gradonačelnik iz redova AKP-a Kadir Topbaš.

Po završetku studija 1971. karijeru je započeo u Ministarstvu finansija. Radio je i u Upravi za javni prihod, gde je bio zamenik generalnog direktora. Predsednik Zavoda za socijalno osiguranje je bio u dva navrata – od 1992. do 1996. i od 1997. do 1999. Bio je i zamenik sekretara u Ministarstvu za rad i socijalno osiguranje. Godine 1994. ga je magazin „Ekonomski trend“ proglasio birokratom godine.

Kemal Kiličdaroglu je rođen 1948. u Tunceliju. Diplomirao je 1971. na Akademiji za ekonomske i privredne nauke u Ankari. Jedno vreme je predavao na Univerzitetu Ankara. Oženjen je i ima sina, dve ćerke i jedno unuče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari