Leonardo da Silva Souza: "Pravi" Brazilac 1Foto: Starsport

Prosečan Srbin kome je fudbal nešto dalje od centra interesovanja verovatno misli da se svi brazilski fudbaleri zovu ili Ronaldo, ili Leonardo, računajući i deminutive sa sufiksom „injo“.

To naravno nije tačno, ali je zato fakat da čak i oni koje fudbal ne zanima „u proseku“ navijaju ili za Zvezdu ili Partizan, i za ovog Leonarda su čuli makar iz tog razloga.

Brazilac koji je prošlog leta došao u Partizan dao je do sada u prvenstvu Srbije čak 20 golova, od toga tri sa olovnom specifičnom težinom, dakle Zvezdi: onaj izjednačujući jesenas par minuta pre kraja utakmice, i ova dva prekjuče, oba obojena individualnim kvalitetom koji se ponekad i neopravdano očekuje od fudbalera koji dolaze iz te zemlje. Iz Brazila je diljem sveta prosuto na hiljade brazilskih loptaša, bilo je i ovde raznih primeraka, ali Leonardo je definitivno opravdao razlog zašto je doveden – on jednostavno na terenu pravi razliku.

Dvadesetpetogodišnjak rođen u malom mestu Andira, i pre dolaska u Srbiju, imao je atipičnu karijeru. Iako je u poslednje vreme čest slučaj da Brazilci kao klinci dolaze u Evropu, tu naprave kakvo-takvo ime, da bi im se napravio prostor da karijeru nastave u svojoj zemlji. On je sa nepunih 20 godina došao u mladi tim belgijskog Biršota, odakle je ubrzo prešao u kiparski Enosis, gde mu je verovatno odgovarala samo klima. Sledeći korak bio je ukrajinski Metalurg iz Donjecka, gde se baš i nije naigrao. Prvi ozbiljniji ugovor potpisao je sa azerbejdžanskom Gabalom, odakle ga je put odveo u ruski Anži, sa kojim je uspeo da se vrati u Premijer ligu. Krajem februara prošle godine klub je s njim raskinuo ugovor jer se nije pojavio na pripremama u Španiji. Četiri meseca kasnije kao slobodan igrač potpisao je trogodišnji ugovor sa Partizanom, okružen skepsom ovdašnjih crno-belih fanova zbog pomenute neodgovornosti i priča iz brazilske štampe da je tamo pod dejstvom alkohola izazvao udes u kome su dve osobe poginule.

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev najavio je da „takav igrač ovde još nije igrao“, bez njega Partizan je ispao od Zaglebja ne davši gol za 210 minuta i ostalo je da se Leonardo (po Transfermarktu plaćen 600.000 evra) posle šest meseci neigranja isplati na domaćim livadama. I pokazao je, za naše uslove, izuzetan kvalitet, ali i želju i borbenost, neke poteze koji se stereotipno i očekuju od brazilskih fudbalera.

Leonardo je oženjen i supruga i dete su se preselili u Beograd. Bez obzira što ga ugovor veže do 2019, teško da ćemo ga i na jesen gledati na srpskim livadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari