Boško Ničić: Povratak gradonačelnika 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Grupa građana Pokret za Krajinu Boška Ničića, prema prvim preliminarnim rezultatima, pobednik je na lokalnim izborima u Zaječaru.

Pobedivši za jedan odsto favorizovanu SNS, Ničić se tako na velika vrata vratio u Zaječar, kojim je suvereno vladao desetak godina. Za gradonačelnika Zaječara prvi put je izabran 2004. godine, a vlast je izgubio 2013.

Ničić spada u najintrigantnije ličnosti na našoj političkoj sceni. Politikom je počeo da se bavi dosta rano. Kao predsednik Književne omladine ušao je u savez socijalističke omladine i postao član Predsedništva. Već 1989. izabran je za poslanika Skupštine Srbije i zajedno sa Žarkom Jokanovićem bio jedan od najmlađih poslanika. Jedan je od šestoro poslanika koji su glasali protiv čuvenog Miloševićevog ustava, zbog čega je, kako tvrdi, godinama proganjan. „Radmilo Bogdanović i Brana Crnčević pretili su nam da ćemo zapamtiti taj dan. Nisam poslušao njihovu poruku da nestanem iz Bora, a onda sam uhapšen i dva meseca su me držali u istražnom zatvoru. U zatvoru nisam jeo, ni pio vodu. Mokrio sam krv. Izdržao sam psihičku torturu, a onda su me jednog dana pustili. Optužnicu nikada nisu podigli“, pričao je Ničić. Posle izlaska iz zatvora preselio se u Zaječar.

Bio je u DEPOS-u, DOS-u, pa u Novoj demokratiji, partiji svog budućeg kuma Dušana Mihajlovića. Kada se Dušan povukao, a Liberali Srbije raspali, Boško je osnovao Pokret za Krajinu. Sarađivao je sa Vukom Draškovićem, a 2008. podržao je Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima.

„Toma mi je najveće životno razočarenje jer posle te podrške nije ni pozvao da kaže hvala ti, Boško, nego je pustio neke svoje keriće da laju na mene“. Kada ga je Dinkić pozvao u URS, „tu je prepoznao dobru ideju o decentralizaciji i pristao“. Kada se URS raspao, formirao je Pokret za Krajinu.

Prvi novac je zaradio sa samo 12 godina u ciglani, a potom je radio i kao rudar u borskom rudniku. Studirao je prava i biologiju, a završio ekonomiju.

Bio je podstanar među gradonačelnicima, a kao gradonačelnik propisao je obavezu gajenja muškatli i ušao na „Farmu“. Poznat je i kao čovek zbog kog se ozbiljno poljuljala Vlada, jer je Dinkić, navodno zbog njega, deo „Gorenja“ prebacio iz Valjeva u Zaječar.

Rođen je 1960 u Boru. Oženjen je Selenom, portparolkom Pokreta, i ima ćerku iz prvog braka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari