Luka Knežević Strika: Umetnik protiv vlasti 1Foto: Ana Danilović

Na protestu organizovanom u utorak povodom godišnjice rušenja u Savamali posebnu pažnju prisutnih svojim obraćanjem je izazvao predstavnik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Luka Knežević Strika…

… koji je, između ostalog, poručio da su „građani Srbije jedina vlast, a da su sve ostalo uzurpatori“. „U Srbiji je predugo sve gore, ali silazna putanja je počela i jasno je da će sadašnja vlast otići… Moramo da menjamo to kako se bavimo politikom, pitanja o našem gradu u kojem živimo, radimo i učimo su naša politička pitanja“, istakao je. Osvrćući se na činjenicu da se protest odigrao na prostoru između Skupštine grada i Doma Narodne skupštine, konstatovao je da „u jednoj sede kriminalci i njihovi saučesnici, a u drugoj ideolozi zločina u Savamali i gorih zločina“. „Mi građani smo na ulicama, one su ponovo naše, tu smo jer smo izgubili državu“, smatra on.

Luka Knežević Strika je vizuelni umetnik koji živi i radi uglavnom u Beogradu. Sarađuje sa umetnicima i radi kao deo nekoliko različitih grupa i kolektiva. Kako navodi za Danas, interesuje ga način na koji se menja komunikacija, a posebno to kako koristimo sliku i fotografiju, u kontekstu umetnosti, ali i opštije, kao i odnosi između tih promena. Deo je Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ u kojoj fotografiše, „ali i planira, pomaže u organizovanju, razgovara, piše, misli i traži i otkriva naš grad u našem gradu“. Jedan od osnivača foto-kolektiva Belgrade Raw.

Izlaže u zemlji i inostranstvu i bio je jedan od kustosa serije od 11 izložbi u foto-galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda. Jedan je od pokretača rezidencijalnog programa/festivala MultiMadeira na ostrvu Madeira u Portugalu. Takođe, deo je tima Ostavinske galerije Kulturnog centra Magacin. Jedan je od inicijatora nagrade Pohvala, za koju su nominacije u toku, i član Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari