Jonuz Musliju: Radikalni Albanac 1Foto: Fonet/ Ljiljana Stojanović

Iako ne spada u red onih političkih činilaca među Albancima na jugu Srbije koji svojim istupima imaju aktuelnu težinu, Jonuz Musliju svojim zapaljivim izjavama vešto gradi pre svega svoj politički imidž kod pristalica radikalnih ideja poput one „večne“ o Velikoj Albaniji i Istočnom Kosovu na teritoriji juga centralne Srbije.

Taj retorički egzibicionizam koji neguje Musliju na težini dobija kada se ima u vidu činjenica da je on aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) i poprilično po uticaju minorne partije Pokret za demokratski progres (PDP).

Svoju promociju u javnosti Jonuz Musliju doživeo je početkom 2000. godine u vreme međuetničkih sukoba na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Medveđa. NJegovo ime se po prvi put pominje kada je na scenu stupila Oslobodilačka vojska Albanaca (OVPMB) a on predstavljen kao njen politički komesar.

Od tada iako nikada nije imao podršku drugih albanskih političara u prvom redu najstarije i još uvek vrlo uticajne Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Haljimija, Musliju je koristio prazan prostor na krajnjoj radikalnoj desnici albanske političke scene juga Srbije i kroz najčešće radikalno retoričko vatriranje, što mu nikada nije bilo strano, sebi obezbeđivao kakav takav politički rejting.

On koristi svaku priliku, od udžbenika na albanskom jeziku, do položaja Albanaca na jugu Srbije, do globalnih priča o ujedinjenju, da provocira podjednako i srpsku, ali i albansku političku javnost. Iako do pre nekoliko godina nije voleo da daje izjave za srpske medije, pravdajući to „nedovoljnim znanjem srpskog jezika“, sada je uvideo da ono za čime čeznu pre svega tabloidi i prorežimski mediji u Beogradu može da ima odličan efekat za „njegove ideje“, pa ne odbija nijedan novinarski poziv.

Kada je njegov sin u nekoliko navrata bio privođen od strane policije zbog nedozvoljene trgovine raznom robom sa Kosova u Srbiju, pravdao je to „da se od nečega mora živeti“. Oštro kritikuje svoje kolege iz albanskih partija na jugu Srbije, jer nikada nije dobio javnu podršku za stavove koje je ima i koji ga održavaju u političkom životu. Vešto koristi krizne situacije, dok mu dijalog sa neistomišljenicima nije jača strana.

Obožava da gleda RTV Pink, i da uživa u reakcijama srpskih političara uključujući i one sa samog vrha, svestan činjenice da ga u stvari ti „odjeci i reagovanja“ čine medijskim prisutnim u Srbija, a mnogo manje u Prištini ili Tirani, gde je tretiran kao poprilični politički amater. Iz rodnog sela Končulj na administrativnoj liniji sa KiM preselio se u Bujanovac, gde živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari