Talat Džaferi: Dezerter i maratonac 1Foto: EPA

Izbor Talata DŽaferija iz Demokratske unije za integraciju (DUI) za predsednika makedonskog parlamenta (Sobranja) izazvao je novu krizu u Makedoniji, upad stotine građana u zgradu i fizički napad na poslanike i novinare.

Demonstranti okupljeni oko inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ duže od mesec dana protestuju zbog mogućnosti da novu vladu formiraju SDSM i albanske stranke, strahuju da će ta koalicija ugroziti suverenitet i integritet države. NJihova strahovanja podstiče i do sada vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja tvrdi da će ova koalicija raditi na ostvarivanju „Tiranske deklaracije“. Kako to da koalicija sa albanskim strankama nije bila sporna dok je vladu predvodila VMRO-DPMNE? Zašto DŽaferi nije bio sporan kao ministar odbrane u vladi Nikole Gruevskog, a sad je sporan kao predsednik Sobranja? Suvislih odgovora nema.

Ni DŽaferijev izbor za ministra odbrane 2013. nije prošao bez kontroverzi. NJegova stranka DUI je nakon njegovog izbora na svojoj Fejsbuk strani napisala „ONA (Oslobodilačka nacionalna armija) je sada na čelu vojske“. Nezadovoljni su bili makedonski veterani iz sukoba 2001. sa albanskom ONA, ali se njihovo nezadovoljstvo zadržalo na izjavama, saopštenjima, mlakim najavama protesta. Džaferi je smirio tenzije izjavom da je njegov cilj da vojsku pretvori u „simbol suživota, tolerancije i poštovanja različitosti“.

Džaferi je rođen 1962. godine u selu Fotine pored Gostivara. Srednju vojnu školu je završio u Beogradu, Vojnu akademiju u Beogradu i Sarajevu, a postdiplomske vojne studije u Skoplju. Bio je oficir JNA do 1991. godine. Po proglašenju nezavisne Makedonije, postaje oficir Armije Makedonije. Komandovao je kasarnom u Tetovu, a na početku albansko-makedonskog oružanog sukoba, 2001. napušta dezertira i prelazi u Oslobodilačku nacionalnu armiju. Komandovao je 116. brigadom, ali se malo zna o akcijama kojima je rukovodio.

Većina pripadnika ONA po okončanju oružanih sukoba aktivira se politički i to u stranci DUI, najjačoj albanskoj stranci u Makedoniji. I Džaferi se učlanjuje u ovu stranku. Od 2004. do 2006. godine bio je zamenik ministra odbrane, a od 2013. do 2014. i ministar odbrane. Višegodišnji je poslanik u Sobranju. Njegov najuspešniji parlamentarni nastup bilo je blokiranje usvajanja spornog zakona o oružanim snagama, koji je trebalo da omogući povlastice makedonskim ratnim veteranima, ali ne i pripadnicima albanske ONA. Iskoristivši rupu u skupštinskoj proceduri, koja ne ograničava dužinu govora na zasedanjima odbora u čijoj je nadležnosti predlog zakona, DŽaferi je držao maratonski „govor“. Sem govora o temi, čitao je poeziju, citirao strana književna dela, izveštaje o Makedoniji, mumlao u sebi ili prosto stajao u tišini i čekao da prođe vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari