Princ Filip: Povlačenje "rekordera" 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Bakingemska palata saopštila je juče da princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge, od jeseni više neće obavljati kraljevske dužnosti.

Kako se precizira, takvu odluku doneo je uz „punu podršku“ supruge. „Nakon povlačenja princ Filip neće prihvatati pozive za posete i događaje, mada može s vremena na vreme da odluči da prisustvuje nekom javnom skupu“, ističe se u saopštenju. Kada je 2011. proslavio jubilarni devedeseti rođendan, princ Filip je kazao da mu „povremeno teško pada“ da se seti imena brojnih ljudima sa kojima se susreće, dok su njegova deca konstatovala da su „njegova energija i interesovanje fantastični“. U svakom slučaju, on je „oborio“ rekord kao supružnik vladajućeg britanskog monarha sa najdužim „radnim stažom“.

Princ Filip je rođen 10. juna 1921. kao princ Filipos od Grčke i Danske. Njegovi roditelji su bili princ Andrej od Grčke i Danske i Alisa od Batenberga. NJegov deda po ocu bio je grčki kralj Đorđe Prvi, sin danskog kralja Kristijana Devetog, dok mu je baba po ocu bila Olga Konstatinovna, pripadnica ruske carske porodice Romanov. Po majčinoj liniji potomak je britanske kraljice Viktorije. Školovao se u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Sa 18 godina pristupio je britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici, u kojoj je služio i tokom Drugog svetskog rata. U martu 1947. odrekao se titule grčkog princa i prihvatio prezime Mauntbaten, prema britanskoj verziji devojačkog prezimena njegove majke. Novembra iste godine oženio se britanskom princezom Elizabetom, kćerkom kralja Džordža Šestog. Zbog venčanja je morao da promeni veru, pa je iz pravoslavlja prešao u anglikanizam i dobio je titulu vojvoda od Edinburga.

Nakon smrti Džordža Šestog, Elizabeta je februara 1952. postala vladarka Ujedinjenog Kraljevstva i Krunskih zemalja Komonvelta, pod imenom Elizabeta Druga. Pet godina kasnije njen suprug dobio je titulu princ od Ujedinjenog Kraljevstva. Kraljica Elizabeta i princ Filip imaju četvoro dece – princa Čarlsa, princezu Anu i prinčeve Endrjua i Edvarda, unučad i praunučad. Za razliku od kraljice, princ Filip je proteklih decenija stekao reputaciju naprasitog čoveka, sklonog gafovima u javnosti. Kako tvrde predstavnici „sedme sile“, uvek je zaštitnički nastrojen prema supruzi, pa ume da odbrusi foto-reporterima: „Sklanjajte se s puta“.

Princ Filip je nosilac brojnih priznanja, između ostalog Ordena jugoslovenske velike zvezde, najvećeg odlikovanja u SFRJ, i počasni je član Društva prijatelja Svete Gore u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari