Salvador Sobral: Srce Evrosonga 1Foto: EPA/ TATYANA ZENKOVICH

„Kažu da je bilo nemoguće da jedna balada pobedi na Evroviziji, ali dogodilo se“, ovim rečima je novinarka najtiražnijeg portugalskog dnevnika Publiko Lilijana Borgeš počela svoj izveštaj sa preksinoćnog 62. izdanja najpopularnijeg festivala lakih nota na Starom kontinentu.

Baladu „Amar pelos dois“ („Voleti za dvoje“) otpevao je dvadesetsedmogodišnji Salvador Sobral. Svojoj zemlji doneo je prvu pobedu na ovoj manifestaciji – Portugalija na Evroviziji učestvuje već 53 godine, još od 1964.

Vidno potresen, primajući pobednički trofej, Salvador je izjavio: „Ovo je priznanje muzici, ljudima koji stvaraju muziku koja nešto znači, jer muzika nije vatromet. Moramo pokušati da takvo razumevanje muzike promenimo. Muzika govori o osećanjima“. S njegovim mišljenjem su se, barem sudeći prema broju poena, složili i stručni žiriji zemalja učesnica, a i gledaoci. Pesma je dobila rekordnih 758 poena. Maksimalan broj poena dali su mu žiriji iz: Srbije, Švedske, San Marina, Letonije, Izraela, Španije, Francuske, Litvanije, Jermenije, Islanda, Švajcarske, Holandije, Gruzije, Mađarske, Slovenije, Poljske, Velike Britanije i Češke. Prema novom sistemu glasanja koji se primenjuje od prošle godine, polovinu glasova daju stručni žiriji svih zemalja učesnica, a drugu polovinu gledaoci. Sobralova pesma koju je komponovala njegova sestra Luiza, u Portugaliji poznata džez muzičarka, dopala se i jednima i drugima.

Mediji su zabeležili i to da je ovaj mladić ozbiljan srčani bolesnik koji čeka na operaciju transplantacije srca i da je u svakom trenutku njegovo učestvovanje moglo da bude otkazano. On sam je rekao: „Neću da pričam o svom zdravlju, ovde sam došao da pevam“.

Salvador Sobral (1989) rođen je i živi u Lisabonu, gde je studirao psihologiju. Bavi se alternativnom, soul i džez muzikom. Učestvovao je u nekoliko talent programa na portugalskim televizijama, a prošle godine objavio je svoj prvi album Excuse Me. Pored portugalskog govori i engleski, španski i italijanski jezik. Uz kolegu iz Italije, on je jedini na Evrosongu pevao na maternjem jeziku, dok su ostali učesnici festivala prednost dali engleskom. Imajući u vidu komentare na društvenim mrežama da je Evrovizija nekada bila zanimljiva po tome što je „proslavljala jezičku različitost Evrope, što već godinama to nije slučaj“, možda će Sobralova pobeda preokrenuti trendove na Evrosongu, koji je ove godine gledalo više od 200 miliona ljudi. Od iduće godine zbog restrukturisanja svog javnog servisa Izrael posle 44 godine neće više učestvovati na ovom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari