Nikol Kidman: Kraljica Kana 1Foto: EPA

Nikol Kidman biće kraljica Kanskog festivala, gde će narednih dana predstaviti čak četiri nova projekta.

Slavna glumica igra u dva naslova u trci za Zlatnu palmu – „The Beguiled“ u režiji Sofije Kopole i „The Killing of a Sacred Deer“ sve popularnijeg grčkog reditelja Jorgosa Latimosa („Jastog“), kao i u filmu „How to Talk to Girls at Parties“, te u drugoj sezoni serije DŽejn Kempion „Top of the lake“, koja će takođe biti deo glavnog programa.

Iako je reč o potpuno različitim žanrovima (istorijska drama, triler, romantična komedija…), verovatno će se dogoditi da Nikol u svim naslovima igra uloge oholih i hladnih žena, elegantne i veličanstvene, ali pomalo snobovski nastrojene… kakve joj se obično dodeljuju. Ali isto tako verovatno će se desiti i da, iako u sporednim ulogama, bude glavna zvezda svih projekta, kao što se u poslednje vreme dešavalo. Ako je dobila priliku, kao u filmovima „Duhovi u nama“, „Hladnoj planini“ ili „Širom zatvorenih očiju“, da se igra sa hladnom uzdržanošću i skrivenom ranjivošću, uspeh sigurno neće izostati, što je slučaj i sa serijom TV kuće HBO „Nevine laži“ zbog koje je Nikol ovih dana postala jedna od najtraženijih zvezda Holivuda. Do pre samo nekoliko meseci ona je bila jedna od onih fenomenalnih glumica koje su sa četrdesetim počele da dobijaju uloge samo po ustaljenom šablonu. Sada je ovu situaciju okrenula u svoju korist.

Glumica je ovu godinu inače započela nominacijom za Oskara (koji je već dobila za ulogu Virdžinije Vulf u filmu „Sati“). Ipak, njena odlična uloga u filmu „Lav“ ostala je u senci jer je njeno neobično pljeskanje tokom ceremonije postalo internet senzacija. Glumica, kako je kasnije objasnila, zbog skupocenog nakita koji je nosila nije mogla do sklopi dlanove do kraja, ali je ovaj gest, kako to obično biva, pre toga izazvao lavinu podsmešljivih komentara.

Rođena je na Havajima 20. juna 1967, gde su njeni roditelji boravili zbog studija. Nakon što se njena porodica vratila u Sidnej, Nikol je dobila dvojno državljanstvo – američko i australijsko. Već sa tri godine krenula je na balet, a sa šest je glumila u predstavama. Postala je dečija zvezda sa TV filmom „Bush Christmas“. Ostvarenje „Dani groma“ doneli su joj međunarodnu slavu, kao i poznanstvo sa Tomom Kruzom. Tokom braka s Kruzom godinama je bila izložena kritikama da je postala zvezda zahvaljujući svom suprugu. Iako je u više navrata svojim ulogama demantovala kritiku, tek nakon razvoda napravila je zavidnu karijeru. Od 2006. u braku je sa kantri pevačem Kitom Urbanom. Ima dvoje usvojene dece iz braka sa Kruzom, i dve ćerke iz drugog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari