Filip Kostić - Hamburgov spasilac 1Foto: FoNet/AP

Kada je direktni konkurent u borbi za opstanak u Bundesligi (Volfsburg) poveo sredinom prvog poluvremena zadnjeg kola, svi su već videli Hamburg u baražu fudbalskog prvenstva Nemačke, treći put u poslednje četiri godine, ali ne i Filip Kostić…

… čija su dva poteza spasila slavni klub neizvesnog i stresnog doigravanja. Letos dovedeni krilni vezista jedinog bundesligaša bez staža u nižerazrednoj Cvajti, prvo je četvrtim pogotkom za ekipu iz nemačke luke poništio prednost Vukova, a onda, u finišu meča, spakovao pogodak Voldšmitu, za mesto iznad crte koja razdvaja dobitnike od gubitnika.

– Srećan kraj jedne turbulentne sezone, jer smo i nas i navijače poštedeli rizika igranja baraža. Drago mi je što sam na direktan način doprineo tome, mada mi je timski uspeh uvek iznad ličnog učinka – skromno je prokomentarisao prvotimac Hamburga, čiji je potpis na petogodišnji ugovor doneo 14 miliona evra u kasu Štutgarta, prošlog jula.

Od napuštanja Švaba, čijem je spasavanju golog bundesligaškog života takođe kumovao, do poslednjeg minuta subotnjeg derbija začelja dvadeset četiri godine star reprezentativac Srbije skupio je 30 nastupa u ekipi trenera Markusa Gisdola, što ga čini najstandardnijim starterom uz Japanca Sakaija. Isti status uživao je i u prethodnom klubu, odakle je 2015. mogao da ode u Šalke, da uprava nije glatko odbila 20 miliona evra vrednu ponudu Rudara. I ostala na gubitku, ali samo na prvi pogled, pošto je Štutgart u pregovorima sa HSV izdejstvovao 15 procenata od sledeće prodaje mladog Kragujevčanina, s poludecenijskim pečalbarskim iskustvom, pošto je već s 19 leta zapucao u Groningen.

Veliki potencijal brzonogog igrača sredine terena, odličnog centaršuta i dobre igre jedan na jedan, nisu promakli ni Crvenoj zvezdi, Totenhemu, Anderlehtu i Brižu, ali je holandski klub bio najubedljiviji i najuporniji, a napadački nastrojena Eredivizija idealna sredina za dalji razvoj mladog fudbalera, od čega je Radnički bio dobar 1.250.000 evra. Prema zvaničnim podacima Groningena ili 700.000 evra, koliko je saopštila uprava kluba sa „Čika Dače“, zbog čega su neki od njegovih tadašnjih čelnika i Kostićev menadžer Zoran Pavlović morali policiji da objašnjavaju gde je nestala razlika između ova dva iznosa.

Dve zapažene sezone u Holandiji donele su i reprezentativne benefite Kostiću, jer je posle odlaska iz Superlige na mala vrata u velikom stilu postao nezamenjiv šraf u mladoj selekciji Srbiji, kojoj je doneo senzacionalnu eliminaciju tadašnjeg kontinentalnog prvaka Španije u odlučujućem dvomeču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015, a onda zgrabio mesto u prvoj postavi A reprezentacije.
Filip je mogao da se proslavi i kao fotomodel, ali je na nagovor Groningena odbio unosnu ponudu holandskog Plejboja, a srpskim tabloidima bio je zanimljiv i zbog navodnih veza s jednom pevačicom i jednom starletom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari