Bratislav Gašić: Službeno pomilovan 1Foto: Fonet/ Ministarstvo odbrane

Nakon godinu i po dana izgnanstva, Bratislav Gašić se vratio na državnu funkciju. Jedina institucija koja u poslednjih pet godina ima težinu je prelomila. „Gašić će biti šef BIA jer je izdržao godinu i po bez funkcije, a pritom smo čuli bezbroj gorih izjava od svih koji su ga napadali“, izjavio je pre dva dana Aleksandar Vučić.

Time je Gašić i zvanično pomilovan za seksistički komentar da „voli novinarke koje lako kleknu“ koji ga je pre godinu i četiri meseca koštao fotelje ministra odbrane. Daleko od toga da je ova uvreda bila najteži prestup budućeg šefa BIA. Od brojnih afera koje su isplivale tokom Gašićevog ministrovanja, jače od drugih odjeknula je afera helikopter, kada je u martu 2015. godine u padu vojnog helikoptera život izgubilo sedam ljudi. U javnosti se pojavila verzija po kojoj je Gašić insistirao da helikopter, i pored loših uslova, sleti na surčinski aerodrom, a sve u cilju propagandne promocije njega i ministra zdravlja. I iako je godinu dana kasnije tužilaštvo ustanovilo da u ovom slučaju nema osnova za pokretanje istrage, presuda je u prvim danima nakon pada helikoptera došla od Vučića: „Ne dam Gašića i Lončara“.

Bratislav Gašić je rođen 1967. godine u Kruševcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. U Nišu je završio Ekonomski fakultet, ali postoje sumnje u autentičnost ovog podatka. Kratko je radio kao baštovan u fabrici Trajal, nakon čega je ušao u privatni biznis. Duže od dve decenije vodi preduzeće „Santos“, u čijem sastavu funkcioniše Televizija „Plus“ i „Santos“ proizvodnja čaja i kafe. Bio je i suvlasnik „Grand kafe“.

Pored biznisa, interesovao se i za sport. Vodio je ženski odbojkaški klub „Kruševac Santos“, a bio je i direktor fudbalske škole „Napredak“. Javnost je burno reagovala 2014. godine kada se saznalo da je Gašić svog sina Milana doveo na probu u fudbalski klub Crvena zvezda.

U Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja. U septembru 2012. godine je izabran za potpredsednika stranke, a trenutno se nalazi u Predsedništvu SNS-a. Pre funkcije ministra odbrane dve godine je bio gradonačelnik Kruševca.

Oženjen je i ima troje dece. Nadimak mu je Bata Santos. Čim se ugase kamere, pali cigaretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari