Andre Agasi: Učitelj i učenik 1Foto: EPA/ YOAN VALAT

Milioni loptica, milioni odluka. Znam da je ovo poslednja prilika da osvojim Frenč open, poslednja prilika da osvojim sva četiri grend slema… poslednja šansa da se iskupim.

Pomisao na poraz me plaši skoro u istoj meri kao pomisao da ću pobediti. Da li bih bio zahvalan? Da li bih je zaslužio? Da li bih je iskoristio ili protraćio…. – tako je Andre Agasi, novi trener Novaka Đokovića, razmišljao u noći pre finala Rolan Garosa 1999. godine, u kome je pobedio Andreja Medvedeva. Samo 17 meseci ranije Agasi je bio 141. igrač sveta, koristio amfetamine, prolazio kroz turbulentan period sa tadašnjom suprugom Bruk Šilds i mrzeo tenis više nego ikada ranije.

Amerikanac se sada vraća u Pariz u novoj ulozi – kao trener Novaka Đokovića, čiji će zadatak biti da pomogne srpskom igraču da prebrodi krizu u kojoj se našao nakon osvajanja Rolan Garosa prošle godine. Agasi nije želeo da prihvati trenerski posao, ali je na nagovor svoje supruge, bivše teniserke Štefi Graf, ipak odlučio da se nađe uz Đokovića u Francuskoj, mada je još pod znakom pitanja da li će pratiti srpskog igrača i tokom ostatka godine.

– Sa Novakom tek počinjem da učim. Nadam se da ću mu pomoći psihički i fizički, ali mi je potrebno vreme da naučim. Pokušaću da mu pružim ono što mogu jer i najmanja primedba može dosta da znači – kaže Agasi, čija se dvadesetogodišnja karijera deli se na dva dela – do i posle velikog pada 1997. Za mladog Agasija tenis, koji naziva najusamljenijim sportom, bio je zatvor, tenisku akademiju Nika Bolitijerija, na koju je poslat mimo svoje volje kao tinejdžer, naziva logorom, glas uvek nezadovoljnog, preambicioznog oca prisvojio je u tolikoj meri da su pobede delovale besmisleno.

Preokret je nastao onog trenutka kada je shvatio da ima slobodu da sam izabere ili odustane od tenisa. Tokom 1998. popeo se sa 110. na 6. mesto na ATP listi (što je najveći skok ikada zabeležen među top 10 igrača sveta), naredne godine trijumfovao je na Frenč openu, postajući jedan od retkih koji je osvojio sve četiri grend slem titule. Tri sezone pre kraja karijere podigao je trofej na australijskom grend slemu i postao najstariji teniser koji došao do prvog mesta na ATP listi, na kom je tokom karijere proveo 101 nedelju. Osvojio je 60 titula u singlu, uključujući osam grend slem trofeja, kao i olimpijsko zlato, a protiv svog najvećeg rivala Pita Samprasa ima šest pobeda manje. Nakon igračke karijere posvetio se filantropskom radu i besplatnoj školi za decu koja potiču iz siromašnih, problematičnih porodica. Od 2001. u braku je sa Štefi Graf, sa kojom ima sina i ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari