Ruben Ostlund: Iznenađenje 1Foto: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO

Zlatna palma za najbolji film ove godine pripala je švedskom reditelju Rubenu Ostlundu za njegovo ostvarenje „Kvadrat“ ili „Trg“, budući da naslov nosi dvostruko značenje engleske reči – The Square.

Iako je film dobio dobre kritike, niko nije verovao da će posebno značajna statua sa dodatnim dijamantima izrađena povodom jubilarnog 70. izdanja Kanskog festivala pripasti upravo njemu. Tome se nije nadao ni sam Ostlund, koji je po proglašenju sve vreme uzvikivao: „O bože“, a njegovo iznenađenje i radost mogu se videti na svim fotografijama sa ceremonije.

„Kvadrat“ je satirična komedija o umetniku koji u muzeju postavlja novu instalaciju istog naziva, koja bi trebalo prolaznike da podseti šta znači biti odgovorno ljudsko biće. Ovaj razvedeni otac dvoje dece i sam se trudi da živi prema ovim idealima, sve dok ga krađa telefona ne dovode u sramotnu situaciju. Stvari postaju komplikovanije kada se ispostavi da pi-ar agencija muzeja kampanju za njegovu umetničku instalaciju kreira u potpuno neočekivanom pravcu. Film je inspirisan istinitim događajem – reditelju je ukraden telefon kada je jedna žena na ulici inscenirala da je neko juri i pala u Ostludnov zaštitnički zagrljaj. Ali važan deo priče je i događaj iz detinjstva njegovog oca.

„Kada je imao šest godina dešavalo se da ga reditelji ostave samog na trgu u centru Stokholma sa adresom ispisanom na papiru vezanom oko njegovog vrata. U to vreme bilo je normalno da vam drugi odrasli ljudi pomažu da čuvate svoju decu. Danas imamo radikalno suprotnu stvar. Druge ljude vidimo kao opasnost po našu decu“, objašnjava reditelj, koji se i u svojim prethodnim filmovima bavi krhkošću buržoaskog sistema ugodnosti i pitanja političke korektnosti.

U tom smislu najpoznatiji je njegov „Turista“ koji je pre tri godine nagrađen priznanjem žirija kanske selekcije Izvestan pogled. Ovaj naslov o emotivnoj lavini koja se događa u jednoj porodici kada se tokom prave snežne lavine „pater familias“ ne ponese kao vitez ili zaštitnik, pa čak ni kao čovek, nego obična kukavica, postao je pravi festivalski hit i važi za jedan od najboljih evropskih filmova poslednjih godina.

Rođen je 13. aprila 1974. godine u Geteborgu. Pre nego što je upisao filmske studije, snimao je skijaške filmove. Vlasnik je producentske kuće Plattform Produktion. Pored pomenutih reditelj je i scenarista i filmova „The Guitar Mongoloid“, „Involuntary“ i „Play“. Snima i dokumentarne i kratke filmove za koje je takođe nagrađivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari