Marija Pejčinović Burić: Za dobrosusedske odnose 1Foto: EPA/ DOMENIC AQUILINA

Marija Pejčinović Burić nova je ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, čak četvrta za manje od dve godine.

Ona je na toj funkciji i zvanično zamenila Davora Ivu Štira, pošto joj je Sabor sa 78 glasova za i 35 protiv izglasao poverenje. Gostujući u Dnevniku HRT-a, Pejčinović Burić je najavila kontinuitet u spoljnoj politici, čiju će okosnicu, kako je navela, činiti razvoj dobrosusedskih odnosa i rešavanje otvorenih pitanja sa zemljama u regionu. Kada je o Srbiji reč, rekla je da su „problemi brojni – od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju, a mi ne priznajemo, itd. ali da ima tema u kojima možemo da napravimo korake“.

Pejčinović Burić nije mnogo poznata ni hrvatskoj, a ni javnosti u regionu. Za vreme premijerskog mandata Ivice Dačića 2013. je savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije. Bila je vođa projekta PLAC i radila je na usklađivanju srpskog pravosuđa sa evropskim standardima.

U diplomatske vode ulazi 2000. kao pomoćnica ministra u Ministarstvu za evropske integracije. Narednih osam godina je bila na funkcijama državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija. Od 2006. do 2008. je bila član tima za pregovore o članstvu Hrvatske u EU, te je radila na poglavljima koja su se ticala spoljnih odnosa, spoljne, bezbednosne i odbrambene politike i institucija.

Članica HDZ-a je postala 2007, a sledeće godine je kao zastupnica izabrana u Sabor. Sledeće tri godine je vodila izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a bila je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. Od 2011. do 2013. je radila kao stručni savetnik za evropsku politiku i bila angažovana na projektima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Na funkciju šefice diplomatije imenovana je s mesta državnog sekretara u MSP-u.

Marija Pejčinović Burić je rođena 1963. u Mostaru. Diplomirala je spoljnu trgovinu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1985, a osam godina kasnije je magistrirala evropske nauke na fakultetima u Brižu i Varšavi. Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb. U mladosti se bavila rukometom. Zanimali su je i jezici, pa je nakon studija neko vreme živela u Londonu, Parizu i Španiji. Služi se i nemačkim. Sa suprugom i decom živi u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari