Aleksandar Rodić: Istorija se ponavlja 1Foto: Maja Mojsovski Rasević

Poreska uprava blokirala je u petak sve račune Adrija medija grupe, uključujući i list Kurir, bez, kako tvrde u kompaniji, ikakvog pravnog osnova.

Predsednik kompanije i vlasnik Kurira Aleksandar Rodić kaže da je porez uredno plaćen a Poreska uprava je svoj potez obrazložila kao „preventivan“. Rodić za ovu situaciju, u kojoj bez posla može da ostane gotovo 800 ljudi, krivi direktno predsednika Aleksandra Vučića, „koji brutalnim napadom i kriminalnom zloupotrebom ovlašćenja preti da će najvećoj medijskoj kući na Zapadnom Balkanu konfiskovati kompletnu imovinu i preuzeti rukovođenje kompanijom“.

Situacija sa tabloidom Kurir je dobra potvrda da se istorija ponavlja. I to sa gotovo istim akterima, doduše, na drugačijim pozicijama. Naime, Aleksandrov otac, Radislav Raja Rodić, bivši vlasnik Kurira, uhapšen je 2009. godine pod optužbom da je navodnim finansijskim malverzacijama oštetio državu. Tadašnji zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je da hapšenje „nema nikakve veze s njegovim prekršajima, privrednim prestupima ili krivičnim delima“, nego je reč o pokušaju vlasti da zabrani svako drugačije mišljenje.

U odnosu na 2009, Aleksandar Vučić je danas „s ove strane vlasti“ i ne izjašnjava se u vezi sa blokadom računa Kurira. Ali zato to čine prorežimski tabloidi, koji su nedeljama unazad plasirali vesti o navodnim dugovanjima Kurira. Njihovi vlasnici i urednici su bivši dugogodišnji novinari i urednici Kurira, danas glavni kritičari tog lista i njihovog vlasnika.

„One koji imaju rezervu prema Kuriru uvek podsetim da tabloidi i u zemljama koje su uzor demokratije, od Engleske do Amerike, pišu istim stilom. I tamo ćete videti ne baš prijatne informacije o kraljevskoj porodici, političarima ili poznatim ličnostima. Publika to želi da čita. Ali Adrija medija grupa ima toliko veliku ponudu da ko ne voli tabloidno novinarstvo, može da čita istraživačke tekstove, dobro utemeljene analize i važne polemike u srpskom NJuzviku“, rekao je nedavno Rodić, odgovarajući na pitanje o sveopštoj tabloidizaciji u Srbiji.

Aleksandar Rodić je rođen 1974. kao najstarije od četvoro dece Radisava i Zorice Rodić. U osnovnu školu išao je u Nju Džersiju, jer su deo života proveli u SAD. Diplomirao je na Višoj poslovnoj školi u Beogradu, potom upisao Mašinski fakultet, ali je od njega odustao jer se pridružio ocu u poslu. Prvo u štampariji, a potom i u novinarskom menadžmentu. Predsednik je Adrija medija grupe koja u svom sastavu ima 76 medija i posluje u čitavom regionu. Odnedavno je rešio i da se bavi politikom, kako bi se suprotstavio „diktatorskom režimu Aleksandra Vučića“. Oženjen je i ima tri sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari