Garbinje Mugurusa: Vimbldonska heroina 1Foto: EPA/ NIC BOTHMA

Španska teniserka Garbinje Mugurusa nema često priliku da igra sa sestrama Serenom i Venus Vilijams, jer je još daleko ispod njihovog šampionskog nivoa, ali ih je zato „tukla“ u dva od tri svoja finala grend slemova.

Prvu u prošlogodišnjoj završnici Rolan Garosa, a drugu ovog vikenda na Vimbldonu, kada je posle dve spasene meč-lopte u prvom setu nanizala devet gemova i zasluženo odnela pehar sa čuvene londonske trave.

– Odrasla sam gledajući Venus kako igra, ponosna sam što sam bila sa njom u finalu. Obe smo imale šanse, a ja sam na sreću svoje iskoristila, iako sam vrlo nervozna ušla u naš duel. Pre dve godine sam izgubila u finalu od njene sestre i mog najvećeg idola iz detinjstva, uz Pita Samprasa. Tada mi je rekla da ću i ja jednom osvojiti Vimbldon. Pošto se to desilo, mojoj sreći nema kraja – blistala je od zadovoljstva dvadesettrogodišnja Španjolka posle velikog preokreta u meču sa 14 leta starijom koleginicom.

Za širok pobednički osmeh zemljakinje Končite Martinez, osvajačice Otvorenog prvenstva Engleske iz 1994, čiji je trenerski njuh u simpatičnoj Španjolki osetio veliki potencijal i pre nego što je postala prva među „reketašicama“ sa skinutim „skalpovima“ Vilijamsovih u finalima dva od četiri najveća turnira. Da priča nove vimbldonske heroine bude neobičnija Mugurusa je odnela pobedničke čekove samo još sa četiri WTA i dva ITF turnira u pojedinačnoj konkurenciji, odnosno sa nekoliko njih u dublu, u kombinaciji sa sunarodnicom Karlom Suarez Navaro, pri čemu je prvi šampionski ples odigrala tek 2014. i to na tvrdoj podlozi u Hobartu.

A belim sportom je počela da se bavi već s tri godine u rodnoj Venecueli, odakle joj je majka Skarlet Blanko. Jedinu ćerku od troje dece Baskijca Hosea Antonia Muguruse teniski je odškolovala akademija Brugera u okolini Barselone, u koju je stigla posle preseljenja iz Južne Amerike 1999, a najbolji plasman u karijeri joj je bilo 2. mesto na WTA listi, 6. juna 2016, posle sjajnog uspeha na pariskoj šljaci. Rođena sestra neuspelih tenisera Igora i Asijera voli da igra agresivno, omiljeni udarac joj je servis, a osim što obožava da igra na tvrdoj podlozi voli da kuva i šeta svoje pse u slobodno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari