Ko je na čelu štrajkačkog odbora u Fijatu? 1Foto: Fonet/ Petar Mladenovic

Zoran Marković, predsednik fabričkog ogranka Samostalnog sindikata u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, trenutno je najpoznatiji sindikalni lider u Srbiji.

Četvoronedeljna obustava rada koju je inicirao sindikat kojem je Marković na čelu, te sve učestaliji ulični protesti šumadijskih „automobildžija“, dobrano su, sve je očitije, uzdrmali Vladu Srbije, a ni predsedniku države Aleksandru Vučiću, takođe je sve očitije, nikako nije po volji ovo što se trenutno dešava u Kragujevcu. Menadžment Fijata za sada se ne oglašava, ali je upućenima znano da su u vrhu FCA Srbija pa i u Torinu uveliko nervozni zbog štrajka u Kragujevcu.

Reagujući na tvrdnje premijerke Brnabić da su kragujevački radnici izmanipulisani, te da njihov štrajk ima političku pozadinu, Marković je juče ustvrdio da u protestu zaposlenih u FCA Srbija „nema politike, prevare ni manipulacija“. Pozvao je Brnabićevu i ministra privrede Gorana Kneževića da dođu u Kragujevac i vide kako zaposleni u Fijatovoj fabrici rade za po 36.000 dinara mesečno, iako rade tri puta više nego njihove kolege u Italiji. Marković je „prozvao“ i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji dozvoljava da „Fijat krši Ustav i zakone naše zemlje, kao i Kolektivni ugovor koji je potpisao sa fabričkim Sindikatom“.

Zoran Marković i njegovi saradnici dugo su odolevali svim pritiscima aktuelne vlasti i njoj naklonjenih medija. Svesni su, u stvari, da više i nemaju kud, i da sve osim ispunjenje zahteva zaposlenih, pre svega onih za povećanje zarada i rasterećenja radnika u proizvodnim pogonima, predstavlja težak poraz, nakon kojeg će biti na meti i Vučićevoj vlasti, i menadžmentu Fijata, ali i radnicima koje su poveli u proteste. Istine radi, da ih nisu poveli Marković i ostali iz rukovodstva Samostalnog sindikata, poveo bi ih neki drugi sindikat (UGS „Nezavisnost“, na primer), ili bi se digli sami, i to ne samo zbog niskih zarada i teških uslova rada, već i zbog, kako ističu, zulumćarskog ponašanja domaćeg poslovodstva u poslednjih nekoliko godina („Dok su ovde bili Italijani, u fabrici je bio raj“, piše jedan od njih drugom čoveku Fijata Alfredu Altavili).

Zoran Marković je rođen 1970, sindikalac je od 1999. godine, kad je izabran u rukovodstvo Samostalnog sindikata u Zastavinoj fabrici automobila, u čijoj Mehaničkoj obradi je bio zaposlen. Dolaskom Fijata u Zastavu ostao je sindikalni funkcioner, a od 2013. godina je predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija. Oženjen je, ima dvoje dece: kćerku i sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari