Sejduba Suma: Najskuplji grobar 1Foto: STARSPORT

Čak i da ne uradi ništa vredno pamćenja tokom svog trogodišnjeg staža u klubu iz Humske, njegov novi organizator igre ili ti popularna „desetka“ Sejduba Suma obezbedio je posebno mesto u Partizanovoj istoriji, jer nijedan fudbaler pre njega nije plaćen 1.650.000 evra.

Premda uprava crno-belih vrednost ugovora krije kao zmija noge, što je doduše opšti manir u srpskom poslovnom svetu, a ni Slovan ne želi da otkrije koliko je profitirao od prodaje svog najboljeg prvotimca, izvesno je da je dvadesetšestogodišnji Gvinejac oborio rekordno obeštećenje za Brazilca Eduarda Pašeka i našeg Ljubomira Fejsu, čiji su potpisi svojevremeno koštali (po) 1.200.000 evra.

– Zadovoljni smo iznosom, ovaj transfer će osigurati budućnost kluba. Sejduba je imao sjajnu sezonu, što mu je podiglo cenu i sada je njegova prodaja najveća u istoriji kluba. Dogovor podrazumeva i bonuse koji bi dodatno mogli da povećaju vrednost transfera – pohvalio se slovačkim medijima Ivan Kmotrik, predsednik Slovana, u čiju je kasu najviše novca ušlo od puštanja Petera Dobrovskog u Real Madrid (3,4 miliona) i Vladimira Kindera u Midlzbro (2,1 miliona).

Kako god, vest o srećnom završetku višemesečne sage na relaciji Beograd – Bratislava odjeknula je kao bomba u Srbiji. Što među onima kojima ovdašnji prvak (po različitim osnovama) duguje petnaestak miliona evra, što među grobarima, jer navijači crno-belih (pre)mnogo očekuju od momka za kojeg se njegov dosadašnji trener Ivan Vukomanović kune da je još bolji golgeter, asistent i dribler od omiljene im „prve violine“ tima Leonarda da Silve Souze. Toliko da je na klupskom sajtu, u komentarima na vest o dolasku 161 cm visokog igrača, osvanula „šaljiva“ pretnja koju ne bi trebalo olako shvatati.

– Znači, vidi majstore, ukoliko ne budeš za tri meseca vredeo 10 milki, plus ne budeš li po tekmi davao pet golova, ginuo za sve lopte, dao u Pirejima četiri gola, pucaću ti u kolena, ok, pozzz – glasi sporna dobrodošlica u zemlju gde tzv. vođe navijača, tj. huligani i kriminalci jači od države, šamaraju igrače po svlačionicama, na atletskim stazama i u klupskim autobusima.

Jedno je sigurno – na fudbaleru rođenom 11. juna 1991. godine u Konakriju je ogroman pritisak. Mnogo veći nego dok je nosio dres Ajaksa iz Kejptauna, Ikapa Spotinga, Pretorije, Nitre i Kacije, pa i Slovana, za koji je prošle sezone dao 23 gola i namestio četiri pogotka, što mu je donelo mesto u idealnom timu lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari