Kristofer Nolan: Filmski pripovedač 1Foto: EPA / Nina Prommer

Leto naprosto nije sezona za ovdašnju filmsku publiku, kako je to recimo u Americi, gde svi blokbasteri stižu u bioskope upravo u ovo godišnje doba, slično drugoj važnoj sezoni – za Božić.

To je razlog zbog koga treba skrenuti pažnju na film „Dankerk“ (Dunkirk) koji je upravo u domaćim bioskopima. Jer, film je odličan, a to je gotovo pravilo kada iza njega kao reditelj stoji Kristofer Nolan. Štaviše, u oko 20 godina dugoj karijeri sa brojem filmova od 15-ak, skoro svaki put Nolan zavređuje da se nađe u ovoj rubrici „samo“ zato jer je izašao njegov novi film.

Prvi, niskobudžetni film „Following“ otvorio mu je festivalska a potom i vrata producenata, što je dovelo do njegovog prvog ostvarenja poznatog široj publici – „Memento“. Trileri ili pre noar filmovi sa mračnim glavnim likom u svom središtu, kakav je bio i rimejk istoimenog skandinavskog filma „Nesanica“, ubrzo su ustupili mesto fantastici („Prestiž“ se bavi rivalitetom dvojice mađioničara čiji trikovi odlaze sa druge strane stvarnosti a u sve je umešan i Nikola Tesla koga u ovom filmu igra Dejvid Bouvi), superherojima (trilogija o Mračnom vitezu – Betmenu) i naučnoj fantastici – „Početak“ i „Interstelar“ (Međuzvezdani). Uticaji koji su pri tom vidljivi i koje i sam priznaje kreću se od Kjubrika i njegove „Odiseje“ preko Skotovog „Blejd Ranera“ do Džejmsa Bonda – „U službi njenog visočanstva“ i Ratova zvezda, četvrte epizode „Nova nada“. O ovom svom „eklekticizmu“ je rekao: „Pokušavam da ne razdvajam onu svoju stranu koja se divi sofisticiranim, estetičnim stvaraocima od one koja je odrastala voleći filmove Zvezdanih ratova i one o Džejmsu Bondu.“

Imajući u vidu da je diplomirao književnost, nimalo nije čudan ni uticaj koji je na njega, prema sopstvenom priznanju, izvršio Borhes. Vrhunski književni pripovedač morao je biti uzor filmskom pripovedaču, jer Nolan o sebi misli upravo to (on je autor i scenarija za svoje filmove). Njegov klasičan pristup filmskoj umetnosti, osim u uzorima, vidi se i ka sklonosti filmskoj tehnici koju favorizuje naspram digitalne. Najzad, ovaj rođeni Britanac sa trenutnim boravištem u Americi, baš kao i njegov veliki prethodnik Kjubrik, sa istom ubedljivošću pliva kroz sve pomenute filmske žanrove zajedno sa upravo snimljenom ratnom dramom o Dankerku.

Nolan će za sedam dana – 30. jula, napuniti 47 godina. Od 1997. godine u braku je sa koleginicom, producentkinjom Emom Tomas, sa kojom ima četvoro dece. Njegovi filmovi dostižu cifre u milijardama dolara. Fan je sastava Radiohead.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari