Lik Beson: Ronilac 1Foto: EPA/ WU HONG

Dugoočekivani film „Valereijan i carstvo hiljadu planeta“ poznatog francuskog sinaeste Lika Besona, premijerno će biti prikazan danas u domaćim bioskopima a ovacije su bile prve reakcije na ovu svemirsku operu u svetu.

U pitanju je ostvarenje zasnovano na francuskom strip serijalu „Valerijan i Lorelin“ kojim je Lik Beson opsednut još od svoje desete godine, pa je na filmu potpisan i kao scenarista. Sudeći po Besonovom dosadašnjem opusu i ovaj njegov najnoviji uradak trebalo bi da ponudi gledaocu vizuelnu raskoš i ostavi ga zapitanog posle projekcije jer su to neprikosnoveni aduti ovog autora bilo da jeste ili niste ljubitelj njegovog filmskog izraza.

Proslavio se s filmovima kao što su: „Profesionalac“, „Veliko plavetnilo“, „Nikita“ i „Peti element“ ali i po tome što je u holivudsku mačo akciju uneo romantiku, „sneni lirizam“, a pre svega feminističku perspektivu. Ne samo po tome što njegovi muški junaci pokazuju iznijansiranu nežnost nego i što je od ženskih likova napravio nesvakidašnje heroine. Što je najbolje, u tome nije bio tendenciozan jer to nije njegov stil. Beson gradi svoje kinematografije na želji, inspiraciji, osećanjima, razmišljanjima i nadasve mašti. I sam je izjavio da ne stavlja svesno žene u prvi plan ali da se one nameću kao mnogo složeniji i inspirativniji likovi. I u najnovijem „Valerijanu“, Beson je uzbuđen jer se u njemu pojavljuje planetarno popularna pevačica Rijana.

Život ovog reditelja čini se organski povezanim s filmovima koje pravi. Rođen je u znaku Ribe 18. marta 1959. u Parizu, ali je detinjstvo proveo na bugarskom, grčkom i primorju u bivšoj Jugoslaviji, jer su mu roditelji bili instruktori ronjenja. I sam je bio pasionirani ronilac, sve do nezgode u 17 godini. Do ovog doba je želeo da postane biolog i istražuje podvodni svet. Tvrdi da nije bio otrovan kinematografijom na standardan način, da je obilazio bioskope, gledao TV ili filmove. On je gutao očima slike uzbudljivog podvodnog sveta, valjda duboko verujući u egzistenciju raznih univerzuma. Lik Beson se osim režijom bavi produkcijom, mnogo ga nerviraju paparaci i smatra da je najgora ocena za film ukoliko je prvo što pomislite nakon njegove projekcije – „Gde ćemo sad na klopu?“ Do sad se četiri puta ženio, između ostalih i s Milom Jovović i iz ovih brakova ima petoro dece. Odnedavno sme ponovo da roni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari