Džef Bezos: Od garaže do trona 1Foto: EPA / Alessandro di Marco

Osnivač kompanije Amazon Džef Bezos (53) prestigao je Bila Gejtsa i sada je najbogatiji čovek na svetu sa procenjenim bogatstvom od 90,6 milijardi dolara, prema magazinu Forbs.

Zahvaljujući porastu cena akcija Amazona za 1,6 odsto, Bezosovo bogatstvo premašilo Gejtsovo, koji je suosnivač Majkrosofta, za 500 miliona dolara. Bezos je vlasnik akcija svog preduzeća u vrednosti od 80,89 miliona dolara, što je oko 17 odsto kapitala Amazona. Forbs je počeo da objavljuje liste najbogatijih ljudi na planeti 1987, a Bezos je sada sedmi čovek po redu koji je preuzeo počasno prvo mesto. Amazon, kompanija za onlajn trgovinu, danas se nalazi na četvrtom mestu najvrednijih kompanija na svetu.

Preduzetnik i pionir e-trgovine Džef Bezos rođen je 12. januara 1964. u Albukerkiju, Novi Meksiko. Kao dete, Bezos je rano pokazao interesovanje za to kako stvari funkcionišu, pretvorivši garažu svojih roditelja u laboratoriju i montirajući električne naprave po celoj kući. Zatim se porodica preselila u Majami gde je briljirao u školi, postavši đak generacije. Bezos je rano zavoleo računare i studirao je informatiku i elektrotehniku na univerzitetu Prinston. Nakon diplomiranja, radio je na Vol stritu, a 1990. postao je najmlađi viši potpredsednik u investitorskoj kompaniji D.E. Šo. Četiri godine kasnije, napustio je svoj unosni posao da bi otvorio Amazon.com, virtuelnu knjižaru koja je postala najveći svetski onlajn maloprodajni sistem u svim kategorijama.

Posao je pokrenuo u garaži, pa danas mnogi podsećaju da je na tron došao „čovek koji je pre 22 godine prodavao knjige iz garaže“. Početni uspeh kompanije bio je astronomski. Bez ikakve promocije u medijima, Amazon je prodavao knjige širom SAD i u 45 stranih zemalja u roku od 30 dana, a za dva meseca prihod od prodaje dostigao je 20.000 dolara nedeljno. Godine 2000. Bezos je osnovao Blue Origin, start-ap kompaniju za komercijalne letove u kosmos, delom kao rezultat svoje fascinacije putovanjem u kosmos. Kompanija je držana u tajnosti nekoliko godina dok nije postala poznata u javnosti 2006. Zatim je 2007. godine pokrenuo Kindle, ručni čitač digitalnih knjiga koji omogućava korisnicima da kupuju, preuzimaju, čitaju i čuvaju svoje zbirke knjiga.

Kao dete divio se Tomasu Edisonu, čitao je Žila Verna, Isaka Asimova i Roberta Hajnlajna. Sa pet godina Bezos je gledao sletanje Apola 11 na mesec, što je bio početak njegove fascinacije svemirom. U jednom intervjuu, izjavio je da je Blue Origin osnovao zato da „svako može da odleti u svemir“ i rekao da je kompanija posvećena tome da se smanje troškovi i poveća sigurnost svemirskih letova. Moto kompanije, ali i njenog osnivača, je „korak po korak“, a u njegovom slučaju pokazalo se da ovaj metod odlično funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari