Andreas Kaufman: Glumac, a ne doktor 1Foto: Wikipedia

Ne, na fotografiji pored ovog teksta nije doktor Petar Veličković (ko god to zapravo bio) kako je uredništvo Politike svojevremeno mislilo.

Čovek u gornjem desnom uglu je nemački glumac i pozorišni reditelj Andreas Kaufman, a njegov lik će najstariji dnevni list na Balkanu ubuduće upamtiti jako dobro, budući da je glumac podneo Savetu za štampu žalbu protiv Politike zbog zloupotrebe njegove fotografije.

Podsetimo, uz teksta „Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena“ objavljenom 18. jula 2017. godine u štampanom i internet izdanju Politike, našla se Kaufmanova fotografija, kojom je lažno označen navodni autor teksta, izvesni doktor Petar Veličković, koji se u tekstu predstavlja kao forenzički psihijatar i sudski ekspert za poveravanje dece iz Montreala u Kanadi. Povod za objavljivanje ovog teksta bile su dve tragedije u centrima za socijalni rad u Srbiji, a, po tvrdnjama uredništva Politike, do greške u objavljivanju fotografije Kaufmana je došlo jer im je „autor teksta Veličković poslao tu fotografiju“ i to imejlom.

Nemački glumac u svojoj žalbi Savetu za štampu naveo je da su mu tim tekstom pripisani problematični stavovi koji se odnose na feminističke grupe, nevladine organizacije i posredno relativizovanje zločina, te dodao da mu je tim tekstom grubo narušeno dostojanstvo i integritet, ali i Kodeks novinara Srbije. Ovakav epilog teksta u kome se napadaju „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“, bio je za očekivati, budući da je Kaufman najavio da će protiv Politike podneti tužbu. On je u izjavi za Dojče vele već kazao da će preduzeti pravne korake protiv beogradskog lista jer mu je time naneta šteta. „Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom“, kazao je između ostalog Kaufman, dodajući da se sasvim jasno distancira od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice.

Andreas Kaufman je ostvario desetine zapaženih uloga pre svega u televizijskim filmovima i serijama. Poznat je i kao pisac scenarija i dečijih knjiga („Tiho putovanje kroz vreme Nele Makreles“, „Od zmaja koji nije postojao“, „Vitez Jelena“). Rođen je 13. juna 1957. u Zolingenu. Diplomirao je na Akademiji za muziku i pozorište u Hanoveru. Postao je poznat 1999. godine kao čuvar Jurgen Jungman u TV seriji „Marienhof“. Živi sa suprugom i šestoro dece u Hamburgu, a vreme provodi i na grčkom ostrvu Krit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari