Ves Mičel: Trampov izaslanik za Evropu 1Foto: Twitter

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da namerava da kandiduje A. Vesa Mičela za novog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, na funkciju koju je tokom mandata Baraka Obame obavljala Viktorija Nuland.

Ukoliko Senat usvoji predlog Trampa, Mičel će biti na ključnoj poziciji u Stejt departmentu koja je upražnjena od 20. januara kada je Nuland dala ostavku nakon pobede Trampa na predsedničkim izborima. Kako navode američki mediji, u okviru nadležnosti te kancelarije je veliki broj zemalja, od kojih su mnoge potencijalno konfliktne zone, uključujući Balkan i Kavkaz. Mičel, koji dosad nije imao iskustva u državnoj administraciji, važi za stručnjaka za NATO i transatlantske odnose, kako se navodi na sajtu Bele kuće. Godine 2005. osnovao je Centar za analizu evropske politike (CEPA), čiji je predsednik od 2009. godine. Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija.

Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu Džordžtaun, a doktorirao na Fraj univerzitetu u Berlinu. Koautor je dve knjige o geopolitici, a objavljivanje njegove treće knjige očekuje se na proleće sledeće godine. Poznatija je knjiga „Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći“, koju često citira savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Mekmaster. Mičel u toj knjizi piše da su, od Baltika do Južnog kineskog mora, nove autoritarne države pune samopouzdanja osetile priliku da ponovo uspostave stare imperije ili izgrade nove na račun Amerike. Mičel je, kako se navodi na sajtu Demostata, poznat po tvrdom stavu prema Rusiji i očekuje se da će Senat SAD potvrditi njegovo imenovanje.

„Zapad se posle završetka Hladnog rata nadao da bi Rusija mogla da postane ogromna verzija Poljske sa liberalnim institucijama i demilitarizovanom spoljnom politikom, ali umesto toga imamo savremenu verziju Kartagine – nabusitu silu, namernu da vodi osvetničku spoljnu politiku, čiji je cilj da svrgne sistem koji krivi za gubitak svoje nekadašnje moći“, napisao je Mičel o Rusiji. On je šesta generacija Mičela u Teksasu i trenutno živi u Virdžiniji sa suprugom i dvoje dece. Aktivan je na društvenoj mreži Tviter, ali ima svega nešto malo više od 1.000 pratilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari