Farhad Nuri: Mali Pikaso 1Foto: FoNet/TV FoNet

Desetogodišnjem dečaku Farhadu Nuriju iz Avganistana, koji se prodajom svojih grafika i akvarela uključio u humanitarnu akciju prikupljanja novca za lečenje dečaka iz Srbije Nemanje Damčevića, predsednik Aleksandar Vučić ponudio je srpsko državljanstvo za njega i njegovu porodicu i poručio mu da bi mogao da bude jedan od sledećih predsednika Srbije.

Vučić se zahvalio Farhadu na solidarnosti i ponudio mu stipendiju kako bi nastavio da slika, a njegovom ocu, koji je moler, posao u struci i rekao da je država spremna da obezbedi školarinu za dečaka jer je očigledno reč o talentovanom detetu u čiji umetnički razvoj treba ulagati.

Farhad Nuri je organizovao humanitarnu izložbu pod nazivom „Treba nam ljubaznost – san jednog desetogodišnjaka“ od radova nastalih u izbegličkom kampu u Krnjači, a sav novac ustupio je za lečenje malog Nemanje Damčevića, kojem je nakon operacije tumora na mozgu neophodna terapija koja košta 100.000 evra.

Farhada Nurija zovu Mali Pikaso (Little Picasso) zbog njegovog dara za crtanje. Rođen u Iranu, živeo u Avganistanu, odakle je i izbegao, Nuri je mesecima putovao preko Turske i Grčke do Srbije, gde je zvanično zatražio azil. Sanja o Švajcarskoj, ali već osam meseci živi u izbegličkom kampu u Krnjači. Farhad uči srpski, a već govori arapski, engleski i grčki. Ipak, najbolje od svega – Fahrad crta. Svoj talenat dečak želi da podeli sa celim svetom, ali njegovi snovi su za sada zarobljeni u izbegličkom kampu u Krnjači. Crtao je Dalija, ali njegov omiljeni slikar je Pikaso. Nacrtao je lica Ronalda, Anđeline Džoli i Novaka Đokovića. Sve što zna Fahrad je naučio sam. U školu crtanja nikada nije išao zbog toga što je skupa, iako je želeo.

Sklonost ka umetnosti je nasledio od oca Hakima, koji kaže da je dečak imao manje od šest godina kada je primetio da je jako talentovan i sjajno je crtao likove iz crtanih filmova. Hakim mu je rekao da je to prelako za njega i predložio mu da proba da nacrta to što on radi, a bavio se izradom arabeski, na šta mu je dečak odgovorio da će uraditi to bolje od njega, kao što i jeste. Sa arabeski je ubrzo prešao na poznate ličnosti zato što, kako je rekao, i sam želi da postane poznat. Put do ostvarenja svojih snova vidi u tome da stigne do Švajcarske, nauči jezik, postane slikar i kupi aparat da bi mogao da bude i fotograf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari