Veljko Odalović: Prkosni gensek 1Foto: Fonet

Generalni sekretar u srpskom Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je prekjuče konferenciju u Zagrebu o nestalima, iz protesta što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije.

Sučić je, između ostalog, kazao da je na Hrvatsku izvršena „velikosrpska agresija“, kao i da je bivša JNA „okupirala hrvatske teritorije i počinila brojne teške zločine“. Odalović je izjavio da „nije mogao da oćuti“ na Sučićevu tvrdnju, izrečenu pred 50 ljudi, da „sve zlo u regionu dolazi iz Beograda“.

„Takve reči nisu ni primerene skupu na kome smo se nalazili, i ja sam rekao da tome ne mogu da prisustvujem, a kao zvaničnik ne mogu da slušam takve kvalifikacije o mojoj zemlji. Pitao sam ga samo hoće li to rešiti ijedan slučaj nestalih? Zato sam napustio skup“, rekao je Odalović za Insajder. On je, ipak, izrazio nadu da incident neće ostaviti posledice na proces pronalaska nestalih.

Odalović, član Socijalističke partije Srbije od osnivanja 1990. godine, bio je od 1995. do 1997. zamenik načelnika Kosovskog okruga, a potom je izabran za načelnika tog okruga i na funkciji ostao do 2001. U prelaznoj Vladi Srbije, formiranoj nakon petooktobarskih promena oktobra 2000, koja je delovala do januara 2001, obavljao je dužnost ministra za lokalnu samoupravu. Bio je poslanik u Saveznoj skupštini od 2000. do 2006. Od marta 2005. rukovodio je grupom za nestala lica sa KiM, a septembra iste godine imenovan je za predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije. Godine 2007. izabran je za člana Republičke izborne komisije. Dve godine kasnije postao je sekretar RIK-a. Od 2008. do 2012. bio je generalni sekretar Skupštine Srbije. Od 2012. do 2014. obavljao je funkciju generalnog sekretara Vlade. Maja 2014. izabran je za generalnog sekretara MSP-a.

Rođen je 26. avgusta 1956. godine u selu Vrelo, nedaleko od Lipljana na Kosovu. Osnovnu i srednju školu završio je u Kosovu Polju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Prištini. Oženjen je i ima dva sina. List Blic objavio je prošle godine da je njegov sin Uglješa septembra 2015. primljen na Diplomatsku akademiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari