Sting: Englez u Beogradu 1Foto: EPA/ RONALD WITTEK

Slavni muzičar Sting održao je sinoć koncert u prepunoj beogradskoj Areni.

Pošto je u Srbiju dolazio sa simfonijskim orkestrom, nastupao zajedno sa Edinom Karamazovim ili svojim nekadašnjim bendom The Police, ovo je bio prvi put da je domaća publika mogla da čuje Stinga u njegovom primarnom rok/pop zvuku. Engleski muzičar izvodio je pesme sa svog novog albuma „57th & 9th“, kojim se vratio rok zvuku nakon 13 godina, ali i čuvene solo hitove i slavne pesme nekadašnjih Policajaca.

Jedan od najuspešnijih umetnika u svetu prošao je trnovit put da bi postao to što je danas. Rođen je u radničkoj porodici. Otac mu je bio dostavljač mleka, a majka frizerka. U muziku se zaljubio zahvaljujući španskoj gitari svog ujaka, koji ju je ostavio kada je otišao da živi u Kanadu. U mladosti se bavio raznim poslovima – bio je kondukter u autobusu, radnik na gradilištu i poreski službenik. Završio je učiteljski fakultet i dve godine radio u osnovnoj školi, dok je večeri provodio svirajući u lokalnim pabovima. Gordon Metju Tomas Samner svoj čuveni nadimak Sting (Žaoka) dobio je nakon što se na jednom nastupu na početku svoje karijere pojavio u džemperu sa crno-žutim prugama zbog koga je ličio na bumbara. Nadimak je obeležio njegovu karijeru, a kako kaže, danas ga tako zovu i njegova deca i roditelji.

Pre nego što je osnovao The Police zajedno sa bubnjarom Stjuartom Koplandom i gitaristom Endijem Samersom, svirao je u nekoliko bendova. Iako je njihov početni zvuk bio inspirisan pankom, Police se ubrzo prebacuje na rok obojen regeom i delimično pop muzikom. Između 1978. i 1983. objavili su pet albuma koji su se našli u vrhovima top-lista i dobili šest Gremi nagrada. Popularne hitove poput „Roxanne“, „Message in a Bottle“, „Walking on the Moon“, „Every Breath You Take“ uglavnom je napisao Sting, zato i ne čudi što je već sa prvim solo albumom ostvario veliki uspeh. Tokom više decenija svoje karijere stvarao je muziku raznih žanrova – od balada, preko instrumentalnih komada, do pevljivih pop pesmica. Autor je numera, poput „Englishman in New York“, koje danas znaju sve generacije. Dok je gradio svoju muzičku karijeru, stizao je i da igra u ponekom filmu. Između ostalog glumio je u SF ostvarenju Dejvida Linča „Dina“ i komediji Gaja Ričija „Dve čađave dvocevke“.

Rođen je 1951. Bavi se jogom više od dve decenije i kaže da mu pomaže u disanju i pevanju. Od osamdesetih godina angažovan je u borbi za ljudska prava. Oženjen je i ima šestoro dece. Izjavio je da oni neće naslediti njegovo bogatstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari