Goran Dragić: Najbolji u Evropi 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije nisu uspeli da osvoje zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu; Slovenija je bila bolja i prvi put od sticanja nezavisnosti postala je prvak Starog kontinenta (93:85).

Goran Dragić bio je nezaustavljiv i nepredvidiv za odbranu srpskog tima; potpuno je zasluženo proglašen za MVP, odnosno najboljeg igrača, ujedno je imenovan za člana idealne petorke, u kojoj je bio i naš Bogdan Bogdanović.

Dragić je odigrao fascinantno gotovo na svim mečevima, a posebno je impresivan bio u finalu. As Majami Hita priželjkivao je Srbiju u utakmici za titulu, zemlju porekla njegovog oca Marinka, želja mu se ostvarila, a koliku je inspiraciju imao videlo se u prvom poluvremenu: od datih 56 poena Slovenije, Dragić je ubacio čak 26, završivši meč sa 35 poena, sedam skokova i tri asistencije, uz procenat za tri od 42,9 odsto. Iako je pred finale izjavio da će promeniti odluku vezanu za reprezentativno penzionisanje nakon Evropskog prvenstva, Dragić je posle osvojenog zlata ipak ostao pri početnom stavu da mu je finalni meč protiv Srbije najverovatnije i poslednji u dresu Slovenije. „Oduvek smo sanjali da budemo na podijumu, samo da završimo u tri najbolje ekipe, a ovde smo. Ovo mi je bila poslednja šansa i najverovatnije ću se povući iz reprezentacije nakon ovoga. Ovaj mesec je za mene bio savršen“, poručio je Dragić.

Imenovanje Igora Kokoškova za selektora Slovenije, ispostavilo se kao sjajno rešenje, a posebno je obradovalo Gorana Dragića, koji je sa srpskim stručnjakom sarađivao u Finiks Sansima po dolasku u NBA. Iako je napravio zavidnu karijeru u Americi nastupajući za Finiks, Hjuston i Majami, Dragiću je zlato sa Evropskog prvenstva ubedljivo najveći uspeh u seniorskoj konkurenciji.

Goran ima rođenog brata Zorana koji je takođe košarkaš; iz mešovitog je braka; otac Marinko je Srbin, a majka Mojca Slovenka, bivša košarkašica. Stric mu živi u Požarevcu, a deda u Republici Srpskoj. Uvek se ponosio srpskim poreklom, pravoslavac je i svaki duži odmor koristio je da poseti rodbinu u Republici Srpskoj. Govori tečno slovenački, srpski, engleski i španski. Oženjen je Majom, sa kojom je 2013. dobio sina Matea.

Rođen je 6. maja 1986. u Ljubljani i u profesionalnoj karijeri nastupao je za Slovan, Baskoniju, Mursiju, Olimpiju, Finiks, Hjuston i Majami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari