Radovan Trifunović: Naslednik Kokoškova 1Foto: KZS

Na iznenađenje većeg dela košarkaške javnosti Slovenija je letos postala prvak Evrope, po prikazanom sasvim zasluženo.

Velike zasluge za taj, mnogi su skloni da procene – „neponovljiv“ uspeh – pripisivane su selektoru Igoru Kokoškovu, srpskom treneru sa NBA pedigreom koji je, očigledno, bio pravi izbor Košarkaškog saveza Slovenije.

Znalo se još na Evrobasketu da Kokoškov zbog obaveza u Juti ne može ostati selektor u narednom ciklusu, na njegovu preporuku, a na iznenađenje mnogih, za naslednika je izabran njegov pomoćnik Radovan Trifunović, van košarkaških krugova potpuno nepoznato, a i unutar njih malo poznato trenersko ime.

Za razliku od Kokoškova, on ima samo etničko poreklo iz Srbije, rođen je pre 44 godine u LJubljani i čitav igrački i trenerski vek je proveo u Sloveniji. Neki će iz Srbije prokomentarisati da su Slovenci zbog „mekog ć“ u prezimenu ponovo „išli na sigurno“, Kokoškov je sasvim sigurno znao zašto, iako će njegov naslednik imati velike probleme da se sa ekipom bez najmanje tri ključna igrača iz Istanbula plasira na Mundijal u konkurenciji Španije, Crne Gore i Belorusije.

Trifunović (inače visok 202 centimetra) je imao prosečnu igračku karijeru, veći njen deo proveo je u Domžalama, igrao je za još neke manje slovenačke klubove. Baš u Domžalama je započeo i trenersku karijeru, i to mu je, uz kratki boravak u Zlatorogu bilo sve od angažmana u klubovima. „Zamalo“ je 2013. postao trener Zadra, ali je pošto ga je klub već predstavio, odlučio je da odustane zbog obaveza u Savezu Slovenije oko organizacije Eurobasketa. Drugih pokušaja odlaska u pečalbu nije bilo.

U Košarkaškom savezu Slovenije radio je kao vođa projekata mlađih kategorija, pomoćnik selektora, a u poslednje četiri godine je bio i predsednika stručnog saveta. Kao igrač, ima 11 nastupa za reprezentaciju Slovenije, većina ih je s Evropskog prvenstva u Španiji 1997. godine. Kao selektor B reprezentacije Slovenije 2015. godine osvojio je međunarodni turnir u Kini.

Trifunović se trenutno nalazi u Americi na poziv Univerziteta UCLA čije trenere interesuje rad s mlađim kategorijama i njihovo uvođenje u seniorsku konkurenciju. Osim što je asistirao Kokoškovu pomagao je i Juretu Zdovcu dok je bio selektor Slovenije. Po izboru bio je veoma skroman u izjavama, naglasio je doduše da je vrlo bitno da je Kokoškov ostao savetnik, te da će sa istom stručnom ekipom koja je stigla na krov Evrope nastaviti sa radom.

Svestan koliko će sve biti teže na čelu klupe evropskih prvaka, nego u senci relativne anonimnosti u kojoj je do sad radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari