Goran Vesić: Operativac 1Foto: Beoinfo

Politička i psihološka transformacija Gorana Vesića je nešto što stvarno treba pratiti na javnoj sceni.

Ovaj operativac Zorana Đinđića zadužen u vreme uspona DS 90-ih za dve ključne stvari za svaku partiju – medije i pare – postao je glavni menadžer Aleksandra Vučića, mada mu je formalna funkcija „gradski menadžer“.Bio je pouzdan politički izvor prvih srpskih tabloida i to bilo lično noseći im oglas o koruptivnom poslu pokojnog Miloševićevog premijera Mirka Marjanovića „pšenica za ruski gas“, bilo javljajući im da je tadašnji šef CIA Džon Dojč upravo stigao na Andrićev venac kod Miloševića. Sada je glavni nosilac „bager kampanje“ kojom Vučićeva SNS treba da izdominira nad protivnicima na beogradskim izborima, što je operacija s obzirom na broj raskopanih ulica u prestonici, masivnih razmera.

Bio je čovek koji je brojio glasove kada se u DS glasalo između Đinđića i Slobodana Vuksanovića. Sada je navodno, jedan od najjačih pretendenata na funkciju gradonačelnika Beograda, smatrajući da je aktuelni miljenik vrha naprednjaka Siniša Mali donosio samo afere, a on, Vesić, samo rezultate. Među njima je i vlast u beogradskom opštini Vračar, ranijem najjačem uporištu nenaprednih i nesocijalističkih stranaka u Srbiji.

Bio je čovek koji je učestvovao u više izbornih kampanja Mila Đukanovića, a u prvoj postpetooktobarskoj vlasti postao je savetnik saveznog ministra policije Zorana Živkovića. U to vreme mu je Vojni sud oprostio robiju zato što se nije odazvao vojnom pozivu prilikom NATO bombardovanja. Tada se još uvek svim novinarima javljao na telefon, a sada ne može da odgovori na pitanja TV N1 o nalazima Saveta za borbu protiv korupcije, a da se ne iznervira, baš onako naprednjački. Doduše, ni u ranoj fazi karijere novinari ga nisu baš mnogo voleli, a Đinđić im je odgovarao da je Vesić u redu, jer hoće da radi, i to mnogo. Zajedno sa sadašnjim kolumnistom Ekspresa Ivanom Radovanovićem, jedno vreme je držao agenciju koja se bavila i političkim analizama. Tako je u septembru 2012. ponudio Draganu Đilasu i dokument „Manifest novih demokrata“. Boris Tadić ga nije podnosio, upamćeno je da ga je nazvao „Iznogudom“, a ipak je Vesić bio član mnogih upravnih odbora, funkcioner Košarkaškog saveza i savetnik predsednika FK Crvena zvezda.

O Vesićevim poslovnim poduhvatima nema pouzdanih podataka, kao i o godini kada je tačno diplomirao na Pravnom fakultetu. Rođen je 1969, odrastao u Kraljevu, i oženjen je. Njegov brat Zoran Vesić bio je svojevremeno savetnik direktora RFZO. U Glavni odbor SNS Goran Vesić izabran je tek u maju 2016, nakon parlamentarnih i vračarskih izbora. Osam godina ranije, kada je ova stranka nastala, verovatno u tako nešto ne bi moglo da poveruje 99 odsto njenih običnih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari