Mile Svilar: Vatreno kršten 1Foto: EPA-EFE/ JOSE SENA GOULAO

Sve je stalo u tih 90 minuta. Ušao je u istoriju kao najmlađi golman Lige šampiona, sa samo 18 godina i 52 dana branio je na utakmici Benfika – Mančester junajted, napravio je kiks kod primljenog gola, a tešili su ga jedan Murinjo, Matić, Lukaku, Fejsa…

Rođen je u Antverpenu, gde je njegov otac Ratko Svilar branio punih 16 godina, bio pomoćni i prvi trener. Počeo je da trenira u malom klubu Vilrijk, kasnije je prešao u Beršot, a odatle kao megatalentovan, gde bi drugde, nego u Anderleht. Nastupao je za sve mlađe selekcije Belgije, od 16 do 19 godina, a prošle sezone bio je i prvotimac Anderlehta, kao treća opcija na golu ipak nije zabeležio nijedan nastup. Ovog leta, dan pošto je napunio 18 godina potpisao je četvorogodišnji ugovor sa lisabonskom Benfikom, četiri dana pre debija u Ligi šampiona po prvi put je nastupio za prvi tim: u kup utakmici protiv Olhanensea koju je njegova ekipa dobila sa 1:0. Protiv moćnog Mančestera oborio je rekord Ikera Kasiljasa star više od 18 godina. Imao je nekoliko sjajnih odbrana, ali je i trema učinila svoje. Loše je procenio let lopte koju je uputio Rošford i završio sa njom u svom golu. Pravo vatreno krštenje.

Mnogi su se čudili zašto je trener Benfike povukao tako kockarski potez, kockarski u dva pravca. Najpre, ta utakmica je bila poslednja šansa Benfike da zadrži šanse za plasman dalje, a zatim, bacanje u vatru još uvek deteta u meču tolike težine, u slučaju greške, može da bude vrlo pogubno po samopouzdanje ubuduće. Ipak, u konkurenciji legendarnog ali i vremešnog Brazilca Žulija Cezara (38) i domaćeg golmana Bruna Varele (22) šansu je „namerno“ dobio Svilar. Uz objašnjenje koje bi u slobodnom prevodu glasilo – ulaganje u budućnost.

A mladom golmanu predviđaju sjajnu karijeru, Murinjo je posle te utakmice rekao da činjenica da nije hteo da boksuje, već da uhvati loptu, pri čemu je pogrešio, pokazuje drskost i hrabrost koju imaju samo veliki golmani. Oglasili su se i mnogi drugi fudbalski autoriteti, momak je dobio ogromni publicitet i sada ostaje da se vidi kako sa njim može da se nosi.

Pre par godina njegov otac Ratko je izjavio da je mnogo važno to što Mile nije zapostavio školu, što je odličan učenik, iako se svaki dan vozi na relaciji Antverpen – Brisel. Duboki ulazak u profesionalne vode jedva punoletnog dečka novi je izazov, na toj raskrsnici gde se u sportu skreće u svet odraslih, mnogi su se izgubili, ogromna većina čak.

Ima srpski i belgijski pasoš i može da izabere za koju će reprezentaciju igrati. Idol mu je Iker Kasiljas, a kao i otac Ratko navija za Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari