Si Điping: Novi Mao Cedung 1

Kineskom predsedniku Si Đinpingu poveren je drugi petogodišnji mandat generalnog sekretara vladajuće Komunističke partije posle sastanka novog Centralnog komiteta izabranog na nacionalnom kongresu te stranke koji se održava svake pete godine.

„To shvatam ne samo kao priznanje mog rada već kao ohrabrenje koje će me podstaći da idem dalje“, rekao je Si u govoru.

Na partijskom kongresu Sijev status već je uzdignut na rang najmoćnijeg vladara Kine posle više decenija time što su njegovo ime i dogma uvršćeni u partijski ustav, pored imena prethodnih lidera Mao Cedunga i Deng Sjaopinga.

Odluku da se Sijev koncept počasno unese u program partije vide kao jasan nagoveštaj da će on hteti da ostane na vlasti i nakon isteka drugog petogodišnjeg mandata 2022, koji je trebalo da bude poslednji, prenosi britanski Gardijan. Bi-Bi-Si navodi da će sada đaci u školama, studenti na fakultetima i zaposleni u državnim fabrikama morati da se pridruže članovima partije u izučavanju „Misli Si Đinpinga“ o novom dobu socijalizma. Izraz „novo doba“ je način na koji partija ukazuje na treće poglavlje moderne Kine.

Lider najmnogoljudnije zemlje na svetu poznat u narodu pod nadimkom Si Dada, sin je jednog od osnivača KP Kine koji je pao u nemilost tokom „kulturne revolucije“. Stoga mlađi Si, za razliku od svojih prethodnika, itekako zna šta znači težak život u unutrašnjosti Kine. Naučio je kako predstaviti svoje stavove, izboriti se za njih i šta znači biti nezavisan i odlučan, tvrde poznavaoci prilika.

Jedan od najuspešnijih komunističkih „prinčeva“, bez zaštite oca, odlazi da radi na selo što je Mao tada shvatio kao važan deo svog idejnog projekta. Par godina kasnije postaje član komunističke omladine a zatim i član KP Kine 1974.

U drugom je braku sa poznatom pevačicom Peng Lijuan sa kojom ima ćerku Si Mingze, koja je pod pseudonimom pre sedam godina upisala studije na Harvardu. Magazin Tajm ga smatra jednim od najuticajnijih ljudi sveta. Odlikovan je Ordenom Republike Srbije Prvog stepena koji mu je svečano uručen tokom posete Srbiji juna prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari