Site name

Lik dana

Oleksander Aleksandrovič: Buntovni Ukrajinac

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksander Aleksandrovič ustalasao je srpsku javnost izjavama da "Moskva koristi Srbiju i srpski faktor da destabilizuje Balkan i uništi Evropu", te da "Rusija obučava plaćenike da ubijaju Ukrajince".

2

Piše: Marija Stojanović

04. novembar 2017. 12:44

Oleksander Aleksandrovič: Buntovni Ukrajinac

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Na Aleksandrovičeve opaske javno je reagovao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev, koji je ocenio da se "sve aktivnosti Aleksandroviča svode na jalove pokušaje narušavanja odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom", i apelovao na zvanični Kijev da mu "ukažu na nedopustivost ovakvog daljeg ponašanja".

Oleksander Aleksandrovič je diplomatsku službu započeo 1995, kao ataše u odeljenju zaduženom za zemlje Zapadne Evrope u Upravi za Evropu i Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, a naredne godine postao je ataše Ambasade Ukrajine u Belgiji. Od 1997. do 1998. bio je treći sekretar u navedenoj ambasadi, dok je od juna 1998. do decembra 2000. obavljao dužnost prvog sekretara Sekretarijata Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine. Kako je ispričao u nedavnom intervjuu za Kurir, boravio je u Beogradu baš na dan početka NATO bombardovanja, 24. marta 1999, i sreo se sa tada{njim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem. "Bio sam mladi diplomata i pomoćnik ministra spoljnih poslova Ukrajine Borisa Tarasjuka, koji je tada doputovao u Beograd. Bili smo, odmah posle tadašnjeg predstavnika ruskog predsednika za Jugoslaviju Viktora Černomirdina, poslednja delegacija koja je došla u Beograd i pričala s Miloševićem. Znali smo da NATO hoće da bombarduje Srbiju, pa smo pokušali da ubedimo Miloševića da se saglasi s nekim stvarima, da se prona|e neki kompromis sa Zapadom, ali to nije bilo moguće. Milošević je bio mnogo tvrdoglav i ništa nije hteo da čuje", ispričao je Aleksandrovič.

Od 2000. do 2015. obavljao je niz funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine. Između ostalog, od 2006. do 2010. bio je savetnik-ministar Ambasade Ukrajine u SAD. Dužnost ukrajinskog ambasadora u Srbiji preuzeo je 2. juna 2015. U intervjuima neretko ističe kako voli Srbiju i da su "priroda, klima, ljudi, mentalitet i hrana veoma slični kao u Ukrajini".

Ambasador Aleksandrovič je rođen 20. avgusta 1971. u gradu Terebovlji u Ukrajini. Godine 1994. diplomirao je na Državnom univerzitetu Taras Ševščenko u Kijevu, smer romansko-germanske filologije. Dodatna znanja stekao je na Univerzitetu Džordž Vašington, u američkoj prestonici. Govori engleski, holandski i ruski. Oženjen je, ima sina i ćerku.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragan

05. novembar 2017.

Covek je dosledan svojih predaka .Rodjen na zapadu Ukrajine koja je dala nekoliko poznatih Hitlerovih kolabracionista.Masovno su u njegovom kraju stradali Jevreji u toku 2.svetskog rata.Danas nekoliko bataljona koji ratuju kao para vojska na istoku Ukrajine cine njegove komsije.Nije ovo prvi put da njegova ekselencija voli da nas poducava kako da se ponasamo.

DRAGAN MARKOVIĆ

05. novembar 2017.

Dovoljno dugo je bio u SAD na "brifingu" za zemlje Bslkana.